newsletter rss
Reevolutie – putin altfel
valoare
Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară - Niccolo Machiavelii
Inscrie-te Login

Blog

România e în metastază

September 22nd, 2014 | Categorii: Blog | adrian | Comenteaza

Update: după ce s-a întâmplat pe 16 noiembrie mi-am schimbat puțin atitudinea, poate că m-am înșelat și eu puțin, poate că lucrurile nu stau chiar atât de rău. Am decis să mai am răbdare un timp și să îmi revizuiesc ideile, dacă o să fie cazul.

Întotdeauna am avut senzația că România o duce prost pentru că avem conducători nemernici, leneși și proști dar că oamenii care trăiesc în România nu sunt așa și merită ceva mai bun. Când auzeam că o țară are conducătorii pe care-i merită mi se părea o răutate la adresa cetățenilor României. Până crești ești „protejat” de părinți, nu știi că există impozite, nu știi cât costă exact întreținerea unei case, ți se pare normal să trăiești în mizerie sau în curățenie, în urlete și manele sau în liniște și pace, în funcție de cum este familia sau mediul. Părinții îmi spuneau că cei care aveau casele nearanjate, gardurile căzute și curțile pline de „troanțe” sunt niște leneși. Primul șoc l-am avut în căminul studențesc, niște clădiri insalubre și aproape prăbușite. Mai apoi aveam să descopăr că foștii studenți, care lăsau în urmă dezastru, n-aveau nicio problemă să trăiască în blocuri infecte și să plătească bani mulți pentru apartamente în locuri de un jeg rar. Acum 4 ani și jumătate m-am mutat într-un bloc din centrul Bucureștiului, o poartă ruginită, cutii poștale rupte, scară nezugrăvită de zeci de ani și ferestre murdare. Scuza: oameni în vârstă care n-au bani. Am început să rezolv din probleme, unele pe banii mei și astfel am constatat că nu lipsa de bani este explicația ci lenea, răutatea și prostia sunt motivul pentru dezastrul din bloc. Indiferent de ce am vrut să fac m-am lovit de piedici, tot felul de piedici așa că am început să fac lucruri fără să-i mai întreb pe oameni și să am grijă să nu le crească întreținerea. A fost d-ajuns să li se pară că viața le-a fost încurcată 5 minute (altfel o viață fadă) ca să se simtă prejudiciați și să fie agresivi, nu doar cu mine dar și cu soția și cu copiii pe care unul dintre vecini a început să-i întrebe pe un ton agresiv unde sunt eu și că o să mă dea în judecată pentru că a așteptat 5 minute la intrare din cauza mea. Aceiași oameni care sunt foarte sensibili la 5 lei în plus la întreținere sunt extrem de tolerați cu doi bețivi, o femeie și un bărbat, care locuiesc în spațiul comun al blocului și care nu plătesc nici întreținere și nici altceva dar au o priveliște minunată de la camera pe care o ocupă pe terasa blocului (una destul de confortabilă).

România nu o duce prost pentru că sunt conducătorii nemernici ci pentru că, și asta am descoperit-o în fiecare zi dar am refuzat să o cred până acum, oamenii sunt leneși, răi și proști. Marea majoritate.

La țară, acolo unde locuiesc părinții mei, numărul celor care trăiesc aproape ca niște animale este într-o creștere alarmantă, oamenii îmbrăcați curat și care se poartă civilizat, sunt deja o raritate. România are conducătorii pe care-i merită iar eu m-am hotărât să plec din această mizerie cu prima ocazie. Nu-mi pot condamna copiii la o viață de chin, nu-i pot transforma în victimele celor săraci și proști, nu vreau ca viața lor să fie o lungă serie de lupte cu nemernicii care sunt din ce în ce mai vizibili și mai puternici. Eu m-am săturat, n-o să mă dau bătut până o să plec dar decizia este luată, bătrânețile o să mi le petrec pe alte meleaguri, România nu este o țară în care să trăiești. România este în metastază și, așa cum arată lucrurile, o să fie prima nație care o să dispară în noua lume (așa cum începe ea să se prefigureze).

Baneasa Shopping City – jos pălăria

September 13th, 2014 | Categorii: Blog | adrian | Comenteaza

Baneasa Shopping City a decis să îi oblige pe clienții care vor să folosească parcarea subterană să plătească după prima oră de stat acolo. A fost pentru prima dată când vinerea, la ora 19.00, am văzut parcarea aproape goală. Românii nu vor să plătească parcare din principiu, se pare, mai bine se înghesuie pe trotuare.

Dar ce mi-a plăcut cel mai mult la noua politică cu parcarea este faza din imaginea de mai jos:

Un idiot a parcat pe locul pentru handicapați și a pățit-o. Altă dată cele 4-5 locuri pentru handicapați erau “adjudecate” de șmecheri, iată că nu se mai poate dar asta pentru că vorbim de o administrare privată care vrea să facă bani din locurile de parcare. E un bun exemplu și pentru Primărie unde te duci să-i rogi să îți dea un loc pe care ești dispus să-l plătești și ei te refuză.

Top 5 – mașini

August 12th, 2014 | Categorii: Blog | adrian | Comenteaza

În iulie 2007, când am schimbat Dacia SuperNova cu o Skoda Roomster, eram convins că în 5 ani o să schimb din nou mașina. Nu s-a întâmplat, am schimbat casa dar mașina nu. Cu nici 80.000 de km în 7 ani și întreținută impecabil (nu, n-o vând) nu am niciun motiv să îmi iau o mașină nouă și totuși, mă uit cu interes către niște mașini.

Locul 5 -  Ford Focus

Nici prea prea și foarte foarte, Focus este mașina cinstită pe care știi că dai exact cât face ba chiar ai și surprize plăcute. Fără să vină cu niște inovații extraordinare până acum (modelul 2014 promite să fie unul de referință în zona compactă) Focus este cea mai bună variantă de compactă pentru cei care nu vor să fie „nemți” deși, între noi fie vorba, Focus este mai nemțească decât multe nemțești. Cum românii habar n-au cum să folosească o mașină cu mai mult de două butoane funcția Sync de la Ford nu are nicio valoare și nu are cum să urce mașina mai sus de locul 5.

Locul 4 – Dacia Duster

N-am înțeles niciodată de ce proștii care cu o mână fumează, cu una vorbesc la telefon și cu una conduc stau în alte mașini decât Duster. Nu că Duster ar fi o mașină pentru proști, dimpotrivă, dar dacă tot nu dau doi bani pe siguranță nu văd de ce trebuie să mergi cu o nemțească la mâna a doua veche de 8 ani. Duster este mașina ideală pentru cei care țin copiii pe locurile din spate fără centură. Este la fel de periculos ca într-o Octavia dar este mai ieftin, mult mai ieftin. Duster mi se pare mașina ideală pentru utilizatorul de Skoda. Cel mai bun test pentru a-ți da seama că Duster este alegerea ideal este să te gândești, în timp ce citești aceste articol, dacă ai habar ce e EuroNCAP. Dacă nu știi și ai 20.000 de euro de dat pe o Skoda poți să economisești vreo 8000 cumpărându-ți un Duster.

Locul 3 – Alfa Romeo Giulietta

Știu, mașinile italiene cu o grămadă de probleme, care, odată ce le-ai cumpărat, și-au pierdut 30% din valoare și trebuie să plătești de 3 ori mai mult la service pentru că primii 3 mecanici habar n-au să se uite la un motor făcut de italieni. Dar e frumoasă, cea mai frumoasă compactă. Motorul MultiAir este senzațional și foarte economic. Plus că Alfa Giulietta este cea mai sigură mașină din clasa ei. Nu știu cum au reușit italienii, poate că și zidurile alea de test s-au înmuiat când au văzut frumusețea asta de mașină. Aș alege oricând Giulietta în locul unui BMW Serie 1 sau a noului A Class. Trebuie să fi idiot să alegi altceva în afară de Golf 7 când te uiți la clasa compactă și vei avea doar o mașină alegând golf 7, Alfa este însă altceva.

Locul 2 – Skoda Octavia

Simplu, pentru fanii Volkswagen, Skoda Octavia ar trebui să fie zeul la care se închină. O mașină care este mai nemțească decât cele din grup, nu degeaba Skoda conduce detașat în topurile satisfactiei clienților. Dacă mai pui și ceva opționale ca senzorii de parcare ori cutia automată DSG atunci nu ai niciun motiv să te mai gândești să-ți schimbi mașina timp de 10 ani. Octavia este mașina ideală a celor care au ceva creier și nu mai mult de 20.000 de euro. Pentru ceilalți vedeți locul 4.

Locul 1 – Nissan Qashqai – Noul Qashqai

Din 2007 până acum au apărut foarte multe Crossover-uri. Realitatea este că cei care au deschis acest capitol au fost cei de la Nissan cu o mașină simpatică. Pentru cei care aveau 25 – 30 de ani când a apărut primul Qashqai acum noul Qashqai este evoluția firească cu figura ei ceva mai încruntată și mai agresivă. Am fost absolut impresionat de mașina care la 30.000 îți oferă dotări pe care alții le vor avea peste 3-4 ani în gamă sau pe care cei care le au le vând la pachet cu 4 roți și portiere cu peste 45.000 de euro la aceleași standarde. Am condus noul Qashqai și nu am ce să-i reproșez, nu este nici de dat pe spate dar e extrem de plăcută. În afară de faptul că pentru o tijă de la ștergătorul de parbriz trebuie să aștepți două săptămâni, cum bine spune simpaticul proprietar al serviceului la care îmi duc Skoda la revizie, mașina asta este aproape perfectă. Arată mai bine decât noua Skoda Yeti (o spun cu regret pentru că vechiul Yeti era o minunăție de mașină) sau decât VW Tiguan. Este mai dotată decât Hyundai ix35 sau Kia Sportage și este ideală pentru o familie cu doi copii. Dacă Nissan ar fi avut o cutie automată la nivelul DSG aș fi cumpărat mașina asta imediat, deși, așa cum spuneam, nu am nevoie de o mașină nouă.

Mulțumesc Mircea Badea

August 11th, 2014 | Categorii: Blog | adrian | Un comentariu

Acum 11 ani mi s-a propus un job în SUA nu foarte bine plătit, ce-i drept, dar cu perspective frumoase. Nici măcar nu mi-am făcut calculul dacă are sens sau nu să mă duc, am refuzat din start pentru că mă simțeam român, aparțineam unei nații căreia îi atribuiam toate calitățile și defectele celor pe care îi cunoșteam și din acest motiv eram optimist, mi se părea că o să fie bine.

Între timp am avut d-aface cu șoferi turbați, cu spărgători de semințe mizerabili, cu părinți care nu dau doi bani pe punctualitate sau cu învățători pentru care noțiuni elementare de limba română sunt o provocare majoră. Deși grav alienați toți mi s-au părut tratabili, cumva mai aveau „scăpări” care-mi dădeau speranța că e greu cu ei dar nu e nevoie de o minune să se civilizeze sau să aibă un comportament care să nu mă afecteze și pe mine.

Am primit, însă, lovitura decisivă (că doar așa pot acționa cei care se antrenează zi de zi pentru a fi într-o formă fizică exemplară) de la Mircea Badea. Dacă mai aveam vreo urmă de îndoială când îi sfătuiam pe copiii mei să plece din țară când or să fie mari aceasta mi-a fost spulberată de Mircea Badea și toți cei care-l urmează (chiar dacă 90% sunt pensionari dependenți și care au învățat mult prea ușor să stea cu mâna întinsă). Spărgătorii de semnițe au, totuși, scuza că mediul în care au trăit a fost unul viciat, școală au făcut pe sărite iar inteligența nu-i dă afară din casă. Mircea Badea nu are nicio scuză, tot ceea ce face are ca unic scop banul, niciodată n-am auzit în emisiunea lui să valorizeze altceva. Dacă ar fi să ne luăm după logica lui Mircea Badea toți cei care scriu cărți, pictează, voluntarii, sunt niște fraieri și niște faliți pentru că singura măsură este cea a banului și cât de mulți bani faci de la o măsuță cu un laptop. Deja mi-e dor de Gigi Becali care părea ceva mai „bogat” în prostia lui (să nu fiu înțeles greșit, e doar o metaforă … :-) ).

De fapt aici nu-i vorba doar de Mircea Badea, el este doar un exemplar foarte vizibil al lăcomiei și răutății care duce, încet dar sigur, la alienarea pe care au avut-o și o au toți cei care se cred semizei (așa cum s-a crezut și cel pe care îl apără atât).

Deși de o răutate greu de imaginat (de remarcat cum s-a purtat chiar cu cei pe care i-a chemat la plimbare) Mircea Badea mi-a făcut un mare bine pentru care vreau să-i mulțumesc. De astăzi sunt hotărât să nu-mi las copiii în țara lui Mircea Badea iar cum nu am stomacul să folosesc aceleași arme în lupta cu acest personaj odios am ales calea exilului.

Ioana și Andrei, singura voastră șansă este să învățați cât mai bine și să nu vă uitați în urmă. România nu mai este o țară, este un loc profund bolnav și eu nu am cum să vindec ceva. Plecați spre Vest, oricât de multe probleme ar fi acolo este singurul loc în care aveți o șansă la libertatea de a vă pune în valoare calitățile. Nu vă uitați înapoi, Mircea Badea este aici.

P.S. Ioana și Andrei nu știu cine sunt Mircea Badea și Mihai Gâdea, nu știu cum arată și nici ce e cu ei, i-am ferit de acești monștrii și sper să mai reușesc asta câțiva ani.

Alina nu crede că românii sunt proști

March 24th, 2014 | Categorii: Blog | adrian | 5 comentarii

Azi am avut o discuție pe Facebook cu fosta mea colegă de facultate Alina care trăiește în Danemarca. Iată discuția cu Alina:

Alina Grauenkjaer: Adi, si aici de doi ani incoace s-au schimbat de patru ori ministrii din guvern, si aici unii educatori nu stiu sa scrie corect in limba lor, si aici parintii vin tarziu cu copiii la scoala plus ca multi dintre ei nu respecta vacantele copiilor (isi iau vacanta cand le convine lor), si aici se asfalteaza si dupa o luna se apuca de schimbat tevi, nici politicienii lor nu sunt cei mai intelectuali oameni din lume. Romanii au pretentia ca politicienii sa aiba studii superioare. Aici politicienii sunt mai bine vazuti daca reprezinta oamenii de rand, care nu au atatea studii superioare, deci sunt multi politicieni fara studii universitare. Acum depinde ce tip de persoana esti si ce vrei sa vezi. Vali e optimistul si tu esti pesimistul clasic. Daca nu mai esti multumit de ce se intampla, atunci muta-te in alta tara si dupa o perioada, astept sa vad ce vei scrie pe FB. Intr-adevar sunt multe lucruri care trebuie schimbate in Romania, dar mai dureaza cel putin o generatie. Eu personal, cand vin acasa vad multe lucruri care s-au imbunatatit si arata bine. Eu cred in exemplul personal si e important ca tu sa iti inveti copiii sa faca lucrurile corect, sa arunce hartia in cos, chiar daca altii nu fac lucrul asta. Sunt multi care vor face ca tine, iar la un moment dat lucrurile se vor schimba, iar romanii vor fi mai civilizati decat toate tarile vest europene .

Adrian Calin: Alina, eu vorbesc despre oamenii de rând nu despre politicieni. Oamenii de rând care sunt proști, înfiorător de proști. Spune-mi, te rog, tu când te plimbi prin Danemarca ștergi mașinile parcate pe trotuar? Tu când ieși cu copiii la plimbare trebuie să mergi pe stradă pentru că nu ai niciun trotuar pe care să te plimbi? Câte companii care au contract cu primăria își permit să-și bată joc de oameni și să-i lase într-un zgomot înfiorător fără căști pe urechi? Ai citit vreodată să vezi ce pățesc oamenii ăia? Știi că oamenii ăia te înjură în România dacă încerci să îi ajuți? Ce anume vezi tu că s-a îmbunătățit? Arată-mi o singură stradă din București în care nu e o clădire în paragină. Te-ai dus la țară în ultimii 10 ani? Ai văzut cum arată acolo? Știi că România are 19 milioane de oameni și nu doar 2 milioane care trăiesc în București? Știi că românii sunt ultimii în UE la consumul de săpun și pastă de dinți? Știi că suntem cei mai bolnavi din UE și lucrurile nu s-au îmbunătățit deloc în ultimii 20 de ani? Ai idee cât de gravă este situația într-o Românie în care tu vezi doar suprafață? Da, au apărut clădiri noi, da, poți să te duci să stai în niște pensiuni civilizate, da, ai câteva școli bunicele dar știi câți dintre cei care își duc copiii la acele școli fac un efort să se civilizeze? În România se construiesc biserici mai mult decât în oricare altă parte a lumii și foarte mulți rămân surprinși să afle că pământul e rotund. Săptămâna trecută am fost cu Andrei la Observatorul Astronomic unde era un grup de elevi de liceu care erau surprinși și de cele mai banale informații iar profesoara lor răcnea la telefon în timpul prezentării. Asta este România reală. Asta este România defectă pe care nimeni nu vrea să o vadă. Toată lumea dorește să trăiască cu senzația că suntem pe drumul cel bun pentru că astfel nu mai trebuie să îți bați capul pentru nimic. România este o țară profund bolnavă, pe dinăuntru, exact pe acolo unde nu se vede. Te-aș invita la o călătorie de o lună prin țară, prin orașele de provincie mai mici, prin satele alea murdare și sărace, mergi noapte cu mașina prin România să vezi cum te paște pericolul unui accident oriunde pentru că nici dungă pe mijlocul șoselei nu ai. Românii sunt atât de proști încât au cel mai mare număr de morți în accidente de mașină din Europa. Oamenii de rând nu gândesc, sunt îngrozitor de ignoranți și de stupizi. Vizitează România reală și nu doar câteva străzi din București și o să-mi dai dreptate după aia.

Cine are dreptate?

Românii sunt proști, mult prea proști

March 23rd, 2014 | Categorii: Blog | adrian | 2 comentarii

Am praf și nisip în ochi deși sunt în casă. Șantierele din jurul meu fac mult praf și mult zgomot. Unul dintre ele este un bloc făcut pe locul unde, până acum jumătate de an, era casa lui Spiru Haret. A mai rămas un zid din ea. Celălalt șantier este Calea Victoriei. Două exemple de prostie, unul pentru că nu respectă adevăratele valori (dar murim de grija unul hoțoman care, înainte să fie hoțoman a dat cu piciorul într-o bășică) iar celălalt pentru faptul că lucrurile se fac într-o ordine care ar amuza orice copil care a construit ceva din lego și care ar putea să spună că nu se face așa, s-au apucat de pus pavajul deși nu au scos stâlpii cei vechi deși i-au montat pe cei noi. Lucrările se fac aiurea, muncitorii folosesc pikamerul fără să poarte căști de protecție pentru urechi iar când le spui că le face rău să nu poarte căști se uită la tine tâmp după care le vine să te bată. Cine ești tu să le spui așa ceva? Pe ei nu-i rănește nimic, sunt indestructibili, prostia este întotdeauna suficientă pentru a trece peste aceste mici probleme.

Viața mea în România și în București, în mod special, este un coșmar pentru că sunt victima celor care cred că nu au unde parca iar ei au nevoie de mașină ca de aer. Pe trotuarul lat de 5 metri de pe Lascăr Catargiu trebuie să mă strecor printre mașini deși în apropiere sunt două stații de metrou. Nu cred că românii își doresc să moară capra vecinului pe motiv că vecinul, de fapt, nu există, iar când acesta apare e clar că vrea să parcheze pe locul din fața blocului lor. După experiența de pe Lascăr Catargiu urmează, imediat, experiența școlii unde învățătoarea Ioanei habar n-are să vorbească și să scrie dar părinții vor să continue cu ea și în clasa I. Ce contează că vrea să se ducă la “patinuar în Cijmigiu”, ce contează că dacă îi atragi atenția că vorbește și scrie cu greșeli ești catalogat ca cârcotaș mizerabil, ce contează că habar n-are de programă și îi trage pe copii de urechi și de păr? Important este să nu avem un om mai inteligent ca noi la catedră pentru a nu face contrast cu modul în care se poartă părinții acasă.
Ora de începere a școlii este facultativă pentru marea majoritate a părinților, sunt puțini cei care ajung la ora 8 iar la ședința cu părinții, când le-am spus să ajungă la timp pentru că prima oră numai oră nu este dacă e întreruptă din minut în minut, mi-au replicat că e traficul aglomerat și că n-au cum să ajungă la timp. Le-am spus să plece cu 10 minute mai devreme de acasă, i-am blocat, se pare că această variantă nu intră în categoria soluțiilor. Soluția este să ajungă în continuare târziu la școală iar primul care a vociferat a fost chiar unul dintre băieții fostului ministrul al Muncii, celebra doamnă Câmpeanu.
Părinții își transportă copiii în mașină ca pe niște saci de cartofi, nu cred că am văzut 10% dintre părinți să folosească centurile de siguranță pentru copii, ei nu pățesc nimic, la fel ca și muncitorii de pe șantier. Centurile de siguranță sunt doar pentru proști, copiii lor au fost mult prea inteligenți de mici ca să accepte prostește centura se siguranță în mașină, plângeau iar părinții au luat asta ca un gest de maturitate din partea copiilor de câteva luni și au tras concluzia că acești copii își pot avea singuri de grijă, acolo pe bancheta din spate (în cazul în care stau pe bancheta din spate pentru că de la 3 ani copilul trebuie să vadă viața de pe locul din față, de cele mai multe ori). E nevoie de un singur accident pentru a distruge viața unui copil dar se pare că părinții români (chiar și cei care se consideră inteligenți) vor să dea o șansă acestui prim accident.

Drumul înapoi spre casă este un nou prilej de nervi și frustrare, la trecerea de pietoni din Piața Romană, de la coloane, una dintre lespezile trotuarului, finalizat acum o lună, este desprinsă, probabil că o să dispară de acolo în curând. Trecerea prin Piața Amzei este o surpriză continuă pentru mine, pe trotuarele refăcute, nu de mult, pietrele sunt sărite sau lespezile desprinse. Colac peste pupăză dau în mizerabila Piață a Amzei, un loc care a stat 5 ani în reconstrucție și unde, încă de dimineață, este o mizerie de nedescris. Când i-am spus paznicului Ilie Constantin de la firma Positive să nu mai scuipe cojile de semințe pe jos mi-a răspuns foarte afectat că vine măturătoarea după el. Îmi venea să-l bat.

Piața Amzei are și o parcare subterană, nefolosită. Românii, ăia proști, fac lucruri doar pentru a fi bifate dar nu-i interesează, de fapt, ce se va întâmpla după aia, totul trebuie să rămână ca înainte, adică mizerabil și dezorganizat.

Ajuns acasă am parte de reacțiile vecinilor care se uită suspicioși la mine: de ce am dat eu din propriul buzunar 10.000 de lei ca să se rezolve problema apei calde și a căldurii, pentru camerele video de supraveghere și pentru zugrăvitul intrării? Ce scopuri ascunse am eu? În mintea lor nimeni nu-și poate dori ca intrarea în bloc să arate civilizat, să avem apă caldă non-stop și să aibă căldură și cei care timp de ani de zile nu aveau căldură cum trebuie. Scopurile trebuie să fie întotdeauna altele, malefice.

Dacă vreau să ies din București ajung, de cele mai multe ori, la casă părinților mei de la Drăgășani. Îmi place să mă duc acolo, am reușit să renovăm interiorul și exteriorul, curtea e plină de iarbă tunsă săptămânal, șanțurile sunt îngrijite, am făcut fosă septică, etc. Mama folosește aproape zilnic un laptop pentru a citi pe internet diverse chestii și a sta pe Facebook să vadă ce mai facem noi, tastatura are încă secrete pentru mama dar la aproape 60 de ani a învățat să caute pe Google și să ne scrie câte un mesaj pe Facebook. Casa părinților mei începe să facă, din ce în ce mai mult, notă discordantă cu vecinătățile unde șanțurile sunt pline de buruieni, apar diverse construcții făcute cu bani trimiși din Italia dar care sunt construite atât de stupid încât acoperișul stă descentrat iar diferența dintre lățimea camerei din față și a celei din spate este de zeci de centrimetri dar poarta este, invariabil, una înaltă, din fier forjat și cu brizbizuri țigănești, deși nimeni din familia aia nu este țigan.

România în care trăiesc eu nu arată așa pentru că avem un prim-ministru plagiator și mincinos, un președinte care își împinge fata, cam prostuță, în Parlamentul European fără să accepte că nu poate fata tatei și că ar fi bine să facă ceva la care se pricepe. România în care trăiesc eu nu arată așa din cauza lui Mazăre sau a lui Năstase, a lui Becali sau a femeii de plastic care fuge la Paris cu un fotbalist după care vrea să-și salveze căsnicia de câteva luni, nu arată așa din cauza lui Voiculescu, Badea sau Gâdea, din cauza lui Antonescu, a Elenei Udrea sau a lui Iliescu. România în care trăiesc eu arată așa din cauza faptului că 90% dintre români sunt proști, mult prea proști și că, deși sunt aici de peste 2000 de ani, în afară de niște biserici n-au fost în stare să construiască altceva. Ne lamentăm că din cauza cotropitorilor suntem într-o situație grea dar nimeni n-a venit până aici pentru lucrurile pe care le posedam, noi n-am avut niciodată nimic (pentru ce e sub pământ sau pentru ce s-a întâmplat să crească de la sine putere pe deasupra nu avem niciun merit) ci pentru că eram în drumul lor spre Vest sau spre Este. N-am reușit să construim nimic pentru că nu a avut cine, proștii care se cred deștepți se cațrără în frunte acolo unde nimeni cu obrazul subțire nu poate rezista mai mult de o săptămână dar și pentru că cei mulți sunt atât de proști încât a ridica o casă cu etaj cu gard țigănesc în fața este dovada supremă de reușită. Nu ne-a obligat nimeni ca în 25 de ani de la căderea comunismului să fim singura țară care a avut la conducere doar foști membrii de vază ai partidului comunist, am ales singuri. De fapt au ales proștii pentru că ei sunt majoritari în România.

Nu sunt cârcotaș, sunt lucruri care îmi plac în România dar mi-e greu să vorbesc despre ele pentru că sunt puține iar cele mai multe s-au făcut în perioada în care ne-au condus niște nemți.

Românii sunt proști, mult prea proști, asta este realitatea în care trăim.

Eficiența BOR

August 13th, 2013 | Categorii: Blog | adrian | Comenteaza

Am văzut materialul video de la BBC despre ce se întâmplă în România cu bisericile. Nu mi se pare tendențios, au cerut și punctul de vedere al BOR dar nu l-au primit așa încât demersul jurnalistic mi se pare unul extrem de bun și profesionist. Pe de altă parte cred că se înțelege greșit că s-au construit mii de biserici noi, e adevărat că s-au renovat multe biserici, aproape toate bisericile pe lângă care am trecut în ultimii 5 ani au fost renovate.

Aici ajungem la o altă situație, nu discut dacă e corect sau nu să fie suportate de la bugetul de stat, discuția ar fi prea lungă și ar trebui să avem în vedere mai multe situații, inclusiv istorice ci mă refer la situația legată de eficiența BOR. Nu știu dacă BOR a avut mai mulți bani decât directorii de spitale sau de școli dar știu că s-au renovat mai multe biserici decât spitale și școli. Bani s-au cheltuit și într-o parte și în cealaltă doar că rezultate se văd doar la biserici. Oricât ne place sau nu de BOR trebuie să acceptăm că au fost mai eficienți decât inspectorii școlari, directorii de spitale sau primarii României. Sau poate că s-a furat mai puțin.

E adevărat că mi-ar plăcea să știu cât s-a cheltuit pentru renovarea bisericilor și construcția altora noi, câte s-au renovat și câte sunt noi și să aflăm câți bani au fost alocați pentru renovarea școlilor și a spitalelor și câte s-au renovat după care aș vrea să văd și calitatea lucrărilor. Strict din punct de vedere economic BOR a fost mai eficientă.

Ipocrizia lui Snowden

June 24th, 2013 | Categorii: Blog | adrian | Comenteaza

Snowden, un “mare” om care a dezvăluit ce măgărie face guvernul SUA. Dezvăluire făcută din spirit civic, din dorința de a atrage atenția că libertatea noastră este în pericol sau că nu mai există deloc. După ce a făcut acest gest nobil s-a “aruncat” în brațele “iubitoare” ale rușilor.

Dacă ceea ce face guvernul SUA este adevărat (și sunt convins că e adevărat) atunci cei vinovați pentru interceptările ilegale trebuie să plătească, nu există altă situație acceptată în această privință. Nimic nu justifică această măsură, lupta împotriva teroriștilor s-a transformat în lupta împotriva noastră și cu ocazia asta teroriștii au câștigat, este cât se poate de evident.

Pe de altă parte Snowden este un ipocrit ordinar, nu înțeleg cum un om care se bate pentru libertatea oamenilor ajunge să apeleze la “mila” rușilor. Tot cred că e mai bine în SUA decât în Rusia cu toate interceptările NSA și mai știu că SUA este, încă, țara în care a fost posibil ca un președinte să demisioneze din cauza unor practici ilegale și că, deși destul de rar, încă mai sunt condamnați cei care încalcă libertățile celorlalți (atunci când sunt prinși). Dacă Snowden ar fi rămas în SUA să se lupte pentru cauza lui ar fi avut tot respectul meu, altfel e doar un alt grenadier care și-a scăpat arma în chiloți, i-a explodat, dar el încă se dă mare bărbat.

Relativitatea moralei și ipocrizia tradiției

June 10th, 2013 | Categorii: Blog | adrian | Un comentariu

Am un principiu, nu mă interesează ce fac oamenii adulți în intimitatea lor (nu mă interesează nici cei care se exhibă prin ziare și la TV pentru că am alte lucruri mult mai bune de făcut decât să mă uit pe gaura cheii sau chiar prin ușa larg deschisă în viețile altora). Atât timp cât acțiunea a doi oameni adulți nu mă afectează sub nicio formă nu văd de ce trebuie să judec și să-mi dau cu părerea. Nu mă interesează dacă doi soți, bărbat și femeie, fac sex cu geamul deschis, cu el închis, dacă fac sex oral, anal sau manual, este fix problema lor, la fel de puțin mă interesează și ce mobilă își iau în casă și ce culoare au pereții lor, chiar dacă se vor găsi destui deștepți care să comenteze pe marginea efectului pe care îl are culoarea pereților asupra psihicului copiilor cuplului imaginar. Iar dacă în locul unui cuplu format dintr-o femeie și un bărbat ar fi două femei sau doi bărbați tot n-aș fi interesat.

Știu că se apelează la tradiție, la legile strămoșești pe care le încalcă acești “neoameni” pentru a-i demoniza dar un popor care a “generat” 10 milioane de avorturi în 30 de ani nu are cum să îmi țină morală, pentru că este depășit moral și trebuie să-și recapete virtuțile înainte de a-mi da lecții.

Nu sunt nici d-acord și nici împotriva căsătoriei între homosexuali, dacă nu se “scremeau” atâția moraliști pe internet nici nu aș fi adus în discuție subiectul dar cred că e mai bine să ne intereseze mai puțin ce fac alții și să ne vedem de viața noastră. De votat văd că tot votăm lepre, hoțomani, plângem după infractorii cu echipe de fotbal dar când vine vorba de homosexuali suntem foarte hotărâți. Adică, dacă mă înțelegi, nu avem o problemă cu hoții, nu avem o problemă cu mincinoșii, de fapt, nu pare să avem vreo problemă cu încălcarea celor 10 porunci (o nație cu o tradiție aparte) dar când vine vorba de homosexuali ne ia cu amețeala moralistă.

Să moară iPhone

January 15th, 2013 | Categorii: Blog | adrian | 3 comentarii

În fiecare dimineață șed pe wc cu tableta în mână și verific vremea, mailurile, știrile și bursa (de la ei nu de la noi). Apple este una dintre companiile pe care le „monitorizez” alături de Ford, Facebook, Google, Coca Cola, Microsoft, Pepsico, Exxon. Mă mai uit și la cursul francului elvețian în comparație cu euro (ați văzut că în ultimele 2 zile s-a dus de la 1.2 franci/euro la 1.23?). Asta înseamnă că o să plătesc mai puțin la rata în franci elvețieni… :-) . Apple e pe jos, probabil ați văzut pe toate siteurile, din cauza vânzărilor iPhone 5. Cred că cei care propovăduiau declinul Apple sunt în extaz acum pentru că în sfârșit se pot lăuda și ei cu celebra frază:  „v-am spus eu?!”. Oricum, numărul celor care cântă prohodul sunt, întotdeauna, mai mulți decât cei optimiști așa că acest: v-am spus eu?! trebuie împărțit la așa de mulți încât își pierde valoarea.

Dar oare a greșit Apple? Ce trebuia să se întâmple cu Apple? Să se ducă la cer? Apple comandase componente pentru 65 de milioane de iPhone 5 în perioada septembrie 2012 – martie 2013, a redus comanda la jumătate. Să se fi înșelat atât de tare Apple? Vă propun două scenarii:

1. Apple a greșit grav – marketingul a dat-o în bară cu studiile de piață, cu promovarea, cu imaginea pe care o are Apple, totul pare să se ducă la vale, or să intre într-o spirală care ar putea să ducă acțiunile pe la 350, poate 300.

2. Apple nu a greșit deloc, ca orice companie care are resurse aproape nelimitate știa că o să vină momentul declinului, un ciclu absolut normal. De ce au previzionat 65 de milioane de telefoane? Pentru că ăsta era scenariul optimist, cel pesimist este de 32 de milioane, diferența este mare dar dacă Apple este pregătită pentru acest scenariu atunci nu văd de ce murim de grija Apple atât de tare. Or să fie supărați doar cei care au cumpărat pe vârf la 705, în rest, lucrurile vor rămâne la fel.

Îmi place să cred că orice manager, orice lider, știe că viața nu este o linie oblică de la 0 la infinit. În zona tehnologică acest ciclu este mult mai scurt decât în industria auto, de exemplu. Liderul în zona tehnologică poate să „pice” mult mai repede decât liderul din zona auto.

Dacă Apple nu a greșit și știa ca se va întâmpla asta atunci care sunt riscurile în continuare și cum o să acționeze? Primul risc pe care îl văd este să scape de sub control modul în care este percepută compania. Brandul o să aibă de suferit după această campanie în care știrile negative fac deliciul publicului. Dacă Apple are probleme atunci asta chiar este o știre și se propagă extrem de repede iar concurenții vor specula la maxim. Așadar, efort de marketing, presiune pe cei care vor scoate următorul produs, iPhone 5 este un eșec de piață, următorul telefon trebuie să fie un hit altfel, datorită ciclului scurt în zona tehnologică, Apple riscă să devină next Nokia.

Dacă însă Apple a greșit această greșeală este, după părerea mea, una dintre cele mai mari greșeli de business din toate timpurile.

Sunt însă în poziția de a conduce o companie din zona tehnologică, de conținut online, e adevărat, dar riscurile sunt aceleași. Am în minte toate scenariile, din noiembrie de când sunt 100% independent și nu mai pot să îmi permit greșeli presiunea este mai mare dar și modul în încerc să conduc companie este diferit. Sunt în momentul de creștere, acest moment o să mai dureze, în cazul meu, 3-4 ani, o să vină momentul de consolidare care nu poate să țină mai mult de 1 an după care o să vină declinul. Dacă momentul de creștere e ușor de gestionat, trebuie doar să ții volanul drept, cel de declin este greu de gestionat și dacă nu mă pun la adăpost acum declinul poate să fie total. În primul rând vreau să-mi securizez sursa principală de venit și să fac intrarea competitorilor în zona mea un coșmar financiar, uman și logistic. Vreau să mă diversific, dacă joc într-o horă atunci trebuie să știu toate mișcările dansului, pot să fiu bun la piruete dar trebuie să știu toate mișcarile. Achiziționez lucruri care îmi pot aduce creștere în momentele de declin ale hiturilor. Țin aproape potențialii investitori. Comunic pozitiv, răspund la orice știre negativă, îmi asum eșecurile și fac lucrurile astea rapid, nu las veștile proaste să devină normalitate.

Eu nu sunt Apple, dacă eu mă gândesc la lucrurile astea nu cred că Apple n-a făcut la fel așa încât eu tot nu cred că este o greșeală. Nu poți să ieși în piață și să spui: o să avem probleme peste 6 luni, iPhone 5 este produsul de sacrificiu, d-asta nici n-are elemente care să îl facă memorabil ca lumea să nu asocieze o imagine cu eșecul ci doar un anost telefon negru despre care nu poți spune că fost un iPhone pentru că n-are elementele cu care iPhone ne-a obișnuit. Dacă următorul telefon o să aibă design spectaculos atunci toată lumea o să uite de iPhone 5 și Apple reintră pe creștere.

Aștept și alte produse de la Apple, nu ceasuri. Eu visez încă la un TV de la Apple (un 4k, evident .. :-) ).