newsletter rss
Reevolutie – putin altfel
valoare
Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară - Niccolo Machiavelii
Inscrie-te Login

Cum fură ApaNova – Episodul 2

February 3rd, 2016 | Categorii: Blog, Home items, Uncategorized | adrian | Comenteaza

Mi-am făcut un scop din a dovedi că ApaNova fură pe rupte la consumul de apă și primul pas este să controlez cum anume ajunge un bloc cu 20 de oameni să aibă un consum de aproape 300 de metrii cubi (atât cât măsoară contorul lor).

Primul episod a fost clar, i-am chemat și au schimbat contorul, am verificat ce s-a întâmplat pe ultimii 5 ani și se pare că ApaNova are un sistem prin care stabilește intern care este factura medie anuală pentru un imobil. N-am dovezi dar nu e greu de dovedit.

La nici 6 luni de la verificarea contorului (care a fost găsit necorespunzător) am verificat noul contor și, surpriză, contorul este defect. O să intru în câteva detalii tehnice.

Există trei tipuri de contoare: Tip A, Tip B și Tip C. Cel mai bun este cel de tip C, ApaNova susține că toate contoarele lor sunt de Tip C iar celelalte două tipuri sunt mult mai puțin corecte. Se pare că în apartamente sunt contoare de tip A și, eventual, B ceea ce înseamnă că întotdeauna o să fie o diferență între ce înregistrează ApaNova și ce se înregistrează în casă.

Locul în care se testează apometrele de la ApaNova este un laborator care aparține, ați ghicit, tot ApaNova. Acest laborator se află pe Splaiul Independenței la nr. 235 și este un loc aproape militarizat. Am avut un conflict cu paznicii care nu mă lăsau să intru fără să le predau actul de identitate. Le-am spus că este ilegal și de aici o situație în care au am ajuns să sun la poliție iar ei, în cele din urmă, mi-a dat actul de identitate înapoi, au păstrat o copie.

În laboratorul de testare am rămas plăcut surprins de oamenii de acolo, au fost foarte drăguți și mi-au explicat tot. Laboratorul este acreditat de Institutul Național de Metrologie. N-am încredere că e bine calibrat dar nu am cum să dovedesc asta.

Iarăși niște detalii tehnice, sunt trei tipuri de teste la care este supus contorul:

  • Debit maxim de 10 metrii cubi pe oră iar toleranța este de +/- 2%. Contorul este legat la o conductă de apă care are un debit stabilit de 10 metrii cubi pe oră, apa se strânge într-un vas de 200 de litrii care, după ce se umple, se observă ce a înregistrat contorul și care este cantitatea de apă strânsă în vasul de 200 de litri. De notat este faptul că acest tip de consum nu se regăsește în viața de zi cu zi, este o chestie dusă la extrem.
  • Al doilea test este cel care se consideră un consum normal, parcă un metru cub pe oră, se desfășoară exact ca celălalt doar că vasul care se umple este de 10 litri, nu de 200, pentru că ar dura prea mult până s-ar umple. Toleranța acceptată pentru contoarele de tip C este de +/-2 % și în acest caz. Contorul nostru a „picat” testul. Abaterea a fost de +2,64%.
  • Al treilea test este făcut pentru un consum foarte mic, ce de noapte, să spunem, iar toleranța este de +/- 5%. Se repetă procedura ca la celelalte.

Așadar, două contoare „necorespunzătoare” în 6 luni. Contoarele sunt ținute sigilate la ApaNova de la momentul în care îl demontează până la momentul în care se testează după care mai stă încă 30 de zile, timp în care se poate face contestație și se poate merge la un laborator independent. La măsurători a participat și cineva de la Metrologie. N-am ce să comentez la proceduri, le-am urmărit cu atenție, mi s-a explicat tot. Pe de altă parte, am remarcat că eu am fost singurul care am venit la testarea contorului, se verifică în jur de 4-5 contoare pe zi, din 138000 montate în București. Pe lista pe care se treceau contoarele am văzut că din cinci contoare, doar cel de la blocul nostru a fost „necorespunzător”.

Pe de altă parte, mi-a crescut nivelul de încredere legat de apa de la robinet, eu beau apă de la robinet filtrată și mi s-a explicat că se fac câteva zeci de teste în fiecare oră, problemele mai apar de la conductele învechite dar apa este de o calitate foarte bună. I-am crezut.

După acest test am vrut să iau și consumurile de la un alt imobil de la care pot obține date, interesant este că ApaNova a înlocuit contorul pentru că indica prea puțin … J. Cu alte cuvinte, acolo nu-l mai verificăm, dacă apare un consum mai mic decât „estimase” ApaNova, se înlocuiește contorul, poate s-o fi nimerit unul corespunzător … J.

Cercetările continuă pentru că am început să înțeleg mecanismul ApaNova. M-aș bucura dacă tot mai mulți oameni ar fi interesați de ce li se întâmplă dar se pare că nu prea … L.

Mi s-a povestit, pe de altă parte, cum oamenii își montează mașinile de spălat „înainte” de contoarele din apartamente. Într-un bloc de cu 44 de apartamente s-a constatat, la o verificare, că 22 de proprietari adoptaseră această practică. Trist dar adevărat.

La plecare, femeia de la poartă (se schimbaseră paznicii între timp) căuta actul meu de identitate. I-am spus că nu l-am lăsat iar replica ei a fost: „A, deci dumneavoastră sunteți domnul nervos?!”. I-am răspuns: sunt cel care respectă legea, este o mare diferență.

Va urma!

Comenteaza