newsletter rss
Reevolutie – putin altfel
valoare
Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară - Niccolo Machiavelii
Inscrie-te Login

De ce mi-am retras copiii de la ora de religie

January 5th, 2015 | Categorii: Blog, Home items, Uncategorized | adrian | 17 comentarii

Tati, sunt speriat pentru că mi-au zis copiii la școală că dacă nu-mi fac rugăciunile ajung în iad. Asta mi-a spus Andrei acum o săptămână când am intrat pe ușa blocului împreună cu preotul care venise cu icoana să o pupăm. Este ultima situație dintr-un lung șir de aberații auzite sau generate de ora de religie.

Nu sunt ateu, dimpotrivă, pentru mine orele de religie (pentru că am apucat și eu câteva ore de religie în clasa a 6-a) reprezintă una dintre cele mai plăcute amintiri din gimnaziu. Preotul satului, care ne strângea pe toți cei din ciclul gimnazial într-o clasă, ne-a spus, la prima ora la care am participat, că știința și religia nu se contrazic una pe alta ci că, fiecare, spune lucrurile într-un anumit fel. Ne-a întrebat dacă știm cine a fost primul om care a pus piciorul pe Lună iar un țigănuș simpatic și amuzant (Gușe era numele lui de familie) a ridicat mâna și a spus că Louis Armstrong. Toți au tăcut și se vedea că erau puțin invidioși că Gușe știa un nume pe care, vag, îl auzisem și eu la radio, iar preotul l-a felicitat pentru curajul de a răspunde în fața atâtor zeci de elevi. Preotul ne-a spus că era vorba de Neil Armstrong și că Louis Armstrong era cântăreț. Așadar eu am auzit prima dată de Neil Armstrong la ora de religie. Am mai vorbit la această oră despre iad iar preotul ne-a spus că nu știe ce este iadul dar că definiția care-i plăcea lui cel mai mult era cea a Starețului Zosima din Frații Karamazov. Starețul Zosima spunea că “iadul este neputința de a mai putea iubi.” A fost de ajuns ca să mă apuc să descopăr cărțile lui Dostoievski. Toate astea le-am învățat la ora de religie și sunt recunoscător pentru asta.

Ce fac copiii mei la ora de religie? Ei află că în America oamenii sunt mai răi decât în România și nu sunt la fel de spirituali. A fost momentul în care m-am dus la profesorul de religie și am avut o discuție de 10 minute cu el în care l-am întrebat dacă are idee cât de șocant poate să fie pentru un copil de 7 ani să afle că în America oamenii sunt răi în situația în care acel copil are rude în America. Nu a avut niciun argument valabil, așa i s-a părut lui când a fost acolo și s-a gândit să împărtășească aceste constatări (ușor naive, ca să nu le spun altfel) și cu copiii de la clasa a doua.

A urmat nemulțumirea Ioanei care ne-a spus că nu-i place să stea cu mâinile împreunate, să se întoarcă spre geam și să spună rugăciunea plus că ne-a mărturisit că nu-i place nici de Cristinel (așa am aflat cum îl cheamă pe profesorul de religie) pentru că nu zâmbește deloc și pentru că este tot timpul îmbrăcat în negru.

Ne-am întrebat copiii dacă vor să mai meargă la ora de religie și ne-au spus că nu. Dacă-i întrebam dacă mai vor la ora de matematică probabil că am fi avut același răspuns din partea lor așa că a trebuit să stăm și să cântărim.

Argumentele logice pentru care am decis să retragem copiii de la ora de religie:

Manualele de religie – sunt pline de informații confuzante pentru un copil de ciclu primar, să pui înainte părinților o zeitate cu care n-ai avut nicio legătură și nici nu ai simțit-o fizic poate să fie frustrant pentru un copil;

Rugăciunile – nu-și au rostul fără o explicație clară iar ca să-i spui unui copil ce reprezintă, de fapt, o rugăciune, este o misiune pe care nu o poate duce la bun sfârșit o persoană care nu poate explica convingător nici măcar unui adult;

Îndoctrinarea – totul se învârte în jurul bisericii și a semnelor din biserică. Ortodoxia este singura religie adevărată și nu se pomenește nimic despre celelalte religii și de ce există ele;

Inducerea stării de spaimă – dacă greșești vei fi pedepsit, orice ai face Dumnezeu va avea pe răboj greșelile. Dacă nu ești cuminte (deși nu e foarte clar ce înseamnă să fie un copil cuminte, mai degrabă docil și fără nicio idee), dacă nu spui rugăciunea, dacă nu îți faci semnul crucii, etc. ești pasibil de o pedeapsă care poate ajunge până la a arde o eternitate în flăcările iadului.

Chiar dacă doi ani l-am lăsat pe Andrei să participe la orele de religie iar pe Ioana un an în ideea că o oră pe săptămână de informații parțial greșite poate să fie “anulată” în familie am descoperit că nu e deloc așa. Copiilor nu le plăcea ora de religie, lui Andrei pentru că nu crede că există Dumnezeu și Ioanei pentru că nu-i plăcea atmosfera de la oră așa că, având în minte și argumentele de mai sus, am decis să depunem cerere și să-i retragem pe copii de la ora de religie. Este mai simplu decât își imaginează cineva, trebuie doar ca, în loc de lamentări, să se facă cererea și gata, situația este rezolvată.

Deși, în discuțiile private, cei mai mulți se declară nemulțumiți de ora de religie (în general nu doar la școala la care sunt înscriși Andrei și Ioana) mai știu un singur caz de retragere de la această oră.

Evident că au urmat alte probleme: ce facem în timpul orei libere (pentru că nu este întotdeauna prima sau ultima oră). Am găsit soluții doar că profesorul de religie, ajuns directorul școlii, a găsit de cuviință să aibă o remarcă acidă la adresa persoanei care face altă activitate în timpul orei de religie cu Andrei și cu Ioana. Mai mult, am optat pentru o oră de engleză pe zi doar că, din cauza orei de religie care nu este de la 12 la 13 ca celelalte opționale, în loc de 5 ore de engleză pe săptămână se fac doar 3 pentru că lipsesc copiii care au, o dată pe săptămână, 5 ore din cauza intercalării orei de religie în alt interval orar decât 12 – 13.

Și mai este ceva, aud la cei cărora li se pare că ora de religie este necesară în școli că tradiția ortodoxă face parte din ființa noastră națională, are un rol major (nu neapărat pozitiv, aș spune) în dezvoltarea noastră ca nație. Ok, sunt d-acord cu argumentația doar că și ritualurile populare, altele decât cele ortodoxe, sunt foarte importante: ritualurile de la nuntă, ritualurile cu copiii la o anumită vârstă, apelarea la alte soluții în afară de rugăciuni atunci când nu ploua, etc. sunt foarte importante și, cu toate astea nu există o oră specială. Dacă ortodoxia este atât de importantă în istoria noastră națională atunci să fie inclusă în manualele de istorie.

Pe de altă parte, de ce un copil de 6 ani nu face fizică? Pentru că îi este imposibil să înțeleagă la acea vârstă despre ce este vorba, chiar dacă îi spui că apa îngheață la frig și se transformă în aburi la căldură mare, nu înseamnă că el a înțeles și dacă nu pui lucrurile astea în forma potrivită un elev nu o să înțeleagă niciodată de ce se întâmplă lucrurile astea.

Și acum argumentele emoționale care au dus la decizia de a retrage copiii de la ora de religie:

ca părinte nu m-aș simți niciodată în regulă să-i oblig pe copii ca, cel puțin o dată pe săptămână, să vină să-mi cânte imnuri de prea-slăvire, nu m-aș simți niciodată în regulă să-mi văd copiii în genunchi ca să mă îmbuneze, și, mai ales, nu mi-aș pedepsi niciodată copiii, i-aș ierta, indiferent ce ar face, l-aș da șanse de fiecare dată când ar greși. Da, le spun ce e greșit și ce nu, la modul general, pentru că, până una alta, îi mint că există Moș Crăciun pentru că le aduce bucurie și este important pentru ei, așa că n-aș putea să spun că orice minciună este greșită deoarece și eu și ei beneficiem de una care pare nevinovată, dar copiii mei rămân copiii mei și-mi imaginez că la fel gândește și o entitate pe care o percep mult mai iubitoare și mai înțeleaptă decât sunt eu și acolo unde este vorbim de mult clamata iubire creștinească nu e loc de obediență sau de teamă față de cel pe care îl iubești.

La final îmi asum faptul că i-am promis profesorului de religie că o să țin pentru mine decizia și că nu o să fac vâlvă dar ce s-a întâmplat după retragerea copiilor de la ora de religie seamănă cu un mic război din care copiii mei ies speriați că vor ajunge în iad iar pentru asta nu iert pe nimeni, e clar că undeva se face ceva greșit la ora de religie.

Comentarii

 1. Florentin Matea says:

  Cata dreptate ai. Dar-ar dracii in ei de popi.
  Eu ma gândeam cu groaza ca de la anul incepe copilul scoala si o sa faca si religie. Sotia incearca sa ma tempereze dar la cat drag am eu de nenorocitii astia, ma gandeam sa pun punctul pe i de la bun inceput si cu directorul scolii si cu cel de religie.
  Sper din tot sufletul ca in septembrie sa fie aplicatia treaba cu religia optionala si doar cei care vor sa o faca sa aplice la ea.
  Eu unul sunt profund impotriva religiei ( de orice fel) si nu vreau ca, copilul meu sa fie inchistat in orice fel de dogma bisericeasca. Mai ales ca intentia popilor nu este cea care ar trebui sa fie ( adica sfanta). Astia nu vor decat o turma indobitocita care sa cotizeze si sa le serveasca interesele.
  Toata stima pentru decizia pe care ai luat-o de a-ti retrage copii de la religie dar nu uita ca trebuie sa ii ajuti acum sa treaca de razboiul creat.
  Eu in locul tau il scuturam pe popa de nu se vedea. Altfel copii vor fi in continuare terorizati la scoala si asta ii va afecta mult pe viitor.

  • adrian says:

   Să știi că nu sunt d-acord cu genul ăsta de limbaj … sincer. Nu mi-am retras copiii de la religie pentru că sunt împotriva religiei ci pentru că informațiile predate la această oră sunt greșite și le fac rău copiilor. Dacă ar fi avut experiența pe care am avut-o eu la ora de religie i-aș fi lăsat fără nicio problemă. Și eu tot cu un popă am făcut ora de religie așa încât nu aș generaliza. Problema este la șefii popilor, ăia mi se par niște limitați.

   • Dan says:

    Stimate domn.
    Faceti o confuzie majora. Scoala este scoala iar biserica este biserica. Daca vreau religie imi duc copilul la biserica.
    citez : “ce ciudat copiii asa de mici sa nu creada in Dumnezeu, a cui o vina?” Cum adica vina? De ce nu meritul? Cine esti tu sa judeci? Cine esti tu sa ma judeci pe mine si modul in care imi cresc copiii?
    Vreti credinta? Vreti religie?
    Mergeti la biserica. Noi, cei care nu vrem asta in scoli, va respectam decizia si credinta. Este dreptul vostru.
    Asa cum este dreptul nostru sa le refuzam.
    Eu vreau scoala pentru copiii mei. Vreau stiinta. Nu vreau religie si este dreptul meu sa fiu ateu. Asa cum este dreptul dumneavoastra sa fiti ortodox sau ce sunteti ca nu e treaba mea.
    Duceti-va la biserica domnule Hrab, mai des, pentru ca nici din invatamintele religioase nu ati inteles nimic!
    Si lasati-ne pe noi restul in pace.

 2. Dar dumneavoastră ați văzut vreodată vreun manual de Religie? Dumneavoastră ați văzut vre-odată programa școlară la disciplina Religie?
  Pentru copilul dumneavoastră nu este șocant ceea ce văd copii la televizor, săptămânal nenu-mărate scene în care oamenii sunt împușcați, bătuți cu pumnii și picioarele, aruncați din mașini, tăiați, umiliți?… Nu este șocant să navigheze pe tabletă sau smartphone pe unele site-uri „deo-cheate?” (Probabil că o să spuneți că nu-i așa, dar atunci vă întreb ați văzut vreodată desenele animate la care se uită copilul dumneavoastră?) Nu este șocant când privește la filme gen Har-ry Potter? Sau participă la petrecerile de Halloween? Așa ceva se întâmplă și în desenele ani-mate.
  O să-mi spuneți că sunt personaje fictive. Eu vă întreb oare creierul face diferența între imagi-nea televizată și cea reală?
  Probabil că a greșit și profesorul de religie, dar dumneavoastră nu greșiți în serviciul pe care îl aveți? Nu va criticat niciodată un superior? Sunteți sigur că profesorul de religie niciodată nu zâmbește? Dacă este îmbrăcat în negru/sobru este problemă. Ați vrea să vine în chiloți, sau su-tien și chiloți, sau ce mai doar în chiloți?
  Ce înseamnă rugăciunea. Cel mai simplu vorbirea omului cu Dumnezeu. Dumnezeu nu este o zeitate cu Care nu avem nici o legătură, ci El și-a dat din iubire Fiul spre moarte pentru mântui-rea noastră. Nici o altă civilizație care a existat pe pământ nu are între zeii lor un zeu care să fi făcut acest lucru. Apoi dacă alegeți Istoria Religiilor în locul Religiei o să vă spun că confun-dați marfa cu ambalajul. Adică Istoria Religiilor (istoria credințelor și ideilor filosofice) este confundată cu istoria cultelor, mai exact a cu istoria nașterii cultelor și confesiunilor religioase. Nu știu care părinte ar prefera ca fiul/fiica lui de exemplu din clasa a III-a să vină acasă și să-i spună: „mama ști că lumea a apărut în urma masturbării unui zeu așa spun egiptenii. Ce-i aia masturbare mamă?”
  Vreți asta?
  Ce ciudat copii așa de mici să nu creadă în Dumnezeu? A cui este vina?
  La alte materii, muzică spre exemplu copii nu învață cântece? Sau doar inmele de la Religie sunt problema. Cum să-L îmbunezi pe Cel ce este bunătatea. A te pune în genunchi în fața lui Dumnezeu nu înseamnă umilință. A-I cânta un imn de slavă nu înseamnă că noi căutăm îmbu-narea Lui, ci înseamnă bucuria întâlnirii cu El.
  Niciodată de Sf. Nicole (Moș Nicolae) nu le-ați pus cadouri în ghetuțe?
  Primele școli au aparținut Bisericii. Biserica a fost cea care i-a învățat pentru prima dată pe ro-mânii, mai ales pe cei săraci, cititul. Apoi ce mai spunem de intelectualii români morți pentru credință în timpul prigoanei comuniste?
  „Domnul meu” cu ce judecată judecați și cu ce cântar cântăriți? Despre ce vorbim atunci. Sunt multe de explicat, dar aceste lucruri nu se fac pe un site.

  • adrian says:

   Domnule, eu nu sunt ateu iar pe copiii mei îi las să gândească liber. Dacă Andrei nu crede că există Dumnezeu nu înseamnă că nu o să creadă niciodată, s-ar putea să-și schimbe părerea dar vreau să se întâmple asta datorită unei experiențe personale. Violența de la televizor este văzută de cei care se uită la televizor, eu nu-mi las copiii să se uite la asemenea filme sau emisiuni, este responsabilitatea părinților și o problemă nu se rezolvă printr-o oră de religie prost gândită și predată. Ce vi se pare atât de grav în a-i explica unui copil de 9 – 10 ani ce e aia masturbare? Noi am avut deja discuția despre cum se fac copiii și a fost totul foarte ok, n-o să înțeleg de ce discuțiile despre sex sunt așa de problematice.
   Mă surprinde, de fiecare dată, faptul că cei care apără biserica sunt destul de virulenți, totul este crispat, nervos și agitat. Profesorul de religie poate să vină într-o cămașă în carouri cu culori deschise și o pereche de jeans.
   Sper să găsiți o cale de a vă relaxa și a vedea lumea asta cu bucurie pentru că Dumnezeu are sigur umor altfel nu ne-ar fi dat râsul.

  • Axe says:

   In ratiunea dvs faptul ca exista stiri si lucruri violente justifica faptul ca preotul ameninta copiii cu Iadul daca nu se conformeaza perceptelor bisericesti ? :)
   Intelegeti faptul ca daca vrei sa contrazici logica unei afirmatii argumentele trebuie sa fie pertinente si la subiect ?
   Paralele exagerate trasate de dragul socarii imaginatiei sunt ceea ce folosesc in general cei care nu pot contrazice coerent o opinie sau vor sa influenteze emotional si nu rational o discutie :)
   De ce presupuneti ca acesti copii din discutie au acces la violenta televizata sau mediatizata pe web ?
   Ce importanta are daca autorul a vazut sau nu programa/ manualul de Religie din scoli ?
   Harry Potter socant ? Da cu zmeii din povestile cu Fat Frumos ce-ai face matale ?
   Nu stiu ce profesie are autorul dar profesorul are rol direct in influentarea si cresterea personalitatii unui copil. Asa ca “greselile” de natura sa bruscheze emotional si sa forteze un copil sa aleaga anumite percepte fundamentale sunt extrem de importante fiindca afecteaza temelia psihicului unui om inainte ca acesta sa fi apucat sa-si construiasca mecanismele mentale de evaluare si protectie .
   Iar perceptele astea ,intre noi fie vorba, sunt fundamentaliste, in conflict una cu alta, prost explicate si bazate in general pe pre-conceptiile si interpretarile unei institutii arhaice .

   Primele scoli au apartinut bisericii, da, apoi scoala si stiinta si-au continuat drumul si au construit prezentul, au eliminat boli si ne-au purtat in spatiul cosmic in vreme ce biserica a ramas pe loc si a cumparat pamanturi si cladiri, cea ortodoxa si islamica poate mai mult decat catolicismul si altele .
   Iar explicatiile oricariui fenomen se pot pune oriunde, dar mai ales pe un site public unde ele pot fi evaluate si criticate fara a da vreunei parti sansa de a se lansa in tirade “urlate” asa cum suspectez ca ati face-o cu prima ocazie :)

 3. @Pentru domnul Adrian mulțumesc că mi-ați publicat comentariul. Să știți că v-am explicat lucrurile destul de calm și bucuria apărării orei de Religie?
  @Domnule/doamnă Axe: Nu Biserica Ortodoxă a cumpărat pământ, ci Biserica Catolică. Inchiziția a fost în Biserica Catolică și nu în cea Ortodoxă. Dacă doriți vă pot enumera fapte săvârșite de Papii Catalici. Să știți că am argumentat pertinent și la subiect, dar dumneavoastră comentați ilogic. Adică elevii nu se sperie de ce văd la televizor sau web sau Harry Potter, dar se sperie de iad. Sincer eu am spus de programa școlară pentru că programa școlară cuprinde toate lecțiile de la disciplina religie pe clase. Acolo s-ar vedea ce se studiază la Religie exact și nu ce spune manualul. Mulțumesc pentru înețelegere.
  @Domnule Dan vă mulțumesc pentru obervațiile dumneavoastră. Eu am constatat și nu am judecat. Dumneavoastră în schimb m-ați judecat. Dar vă mulțumesc. De obicei nu comentez la astfel de știri, dar am vrut să-i explic unele lucruri autorului blogului care se vede că gândește.
  Întrebare pentru toți avortul este o crimă? Sau ce există în pântecele mamei nu valorează nimic?
  Asta este ultimul comentariu pe care îl las.

  • Dan says:

   Dupa gandirea unora si contraceptia este o crima domnule Hrab
   In plus, dumneavoastra judecati prin tot ceea ce spuneti. Nu doar judecati dar chiar si condamnati.
   Intrebarea evident retorica referitoare la avort este o sentinta in sine. Poate nu va dati seama dar exact asta faceti.

   Eu am copilul in clasa a I-a la aceeasi scoala. Mi-am dat seama de asta din datele oferite despre profesorul de religie ajuns director. Nu pot decat sa sustin 1000% acest articol.
   Cat despre cei care sustin prezenta religiei in scoli, le spun acelasi lucru! Mergeti la biserica! Acolo este religia nu la scoala! Scoala este si pentru atei si pentru catolici si pentru musulmani, hindusi, evrei etc. Cu ei ce facem la ora de RELIGIE CRESTIN-ORTODOXA??
   Ii trimitem in iad nu?

 4. boss says:

  Aveti probleme cu capul toti cei de aici. Va umbla Satana prin creier.

 5. P.A. Calescu says:

  Dupa comentarii vad deschis ca multi dintre d-voastra nu aveti habar de istorie, de religie, de rolul religiei in societate, de cine a facut societatea veche si moderna din tarile civilizate, de cine influenteaza lumea in mod pozitiv de mii de ani si ce rezultat a dat comunismul prin “religia” lui. Cei negativi sunteti dovada lumii “moderne” a lui Ceausescu si asta este crima comunista = lipsa de educatie generala. Doriti ca si pruncii d-voastra sa aiba aceiasi educatie ??? Nimeni nu va opreste. Dar de ce ii trimiteti la alte discipline de educatie ??? Acolo nu sunt greseli ??? Care stiinta e perfecta ??? De ce vaccinati copii care nu stiu ce le faceti si tipa cand doctorul ii injecteaza si le face o oroare de doctori pentru toata viata ??/ Oare nu sunteti CRUZI cu copiii d-voastra. Dar aici este o lupta cu mult mai mare, intre bine si rau, nevazuta, cu ce ii pregatiti pe copiii d-voastra pentru aceasta lupta. NU VA PUNETI IN SLUJBA RAULUI CA PIERDETI SI D-VOASTRA SI COPIII D-VOASTRA. “Protia se plateste si are cel mai mare pret, daca o plateste numai cel care o are insa o platesc si cei din jur si din diferite generatii” Prostia=needucatie !

 6. P.A. Calescu says:

  Intrebare: “De ce mi-am retras copii de la ora de religie ?”

  Raspuns: “De prost !”

  • adrian says:

   Domnule Calescu, am lăsat ambele dumneavoastră comentarii deși pe al doilea nu ar fi trebuit să îl aprob dintr-un motiv lesne de înțeles, aș vrea să se observe cât de bun și înțelegător este un om religios, cum probabil că vă credeți, cât de frumos știți să argumentați dumneavoastră necesitatea orei de religie și cât de răi suntem noi, ceilalți, care nu acceptăm măgăriile pe care le face Biserica Ortodoxă Română. Mai citiți ce am scris eu după care citiți comentariile dumneavoastră, în special ultimul, după care poate vă mai gândiți.

 7. IulianH says:

  Salut Adrian….si eu am un băiat in clasa V a si am făcut cerere să nu facă ora de religie,acest fapt
  l-am aflat de pe net căci scoala nu a avut bunăvointa să anunte părintii că religia era optională
  la inceputul anului scolar 2014,acum după decizia curtii din noiembrie cerere fac doar cei care vor
  religie in scoala.Scoala sa grabit sa tipărească cereri tip pro religie si le-a dat copiilor sa le semneze părintii,astfel m-am convis ce IPOCRIT e invătămantul romanesc,si complice cu biserica.

  -In primul rand toti copii se nasc ATEI…dupa care sunt indoctrinati de adulti,părinti ignoranti
  societate,astfel copii isi pierd originalitatea…fiecare copil este unic in felul lui.
  -sugestionarea sau obligarea copiilor să urmeze vreo religie=standardizare,condiţionare,etichetare.
  -etichetare=ortodox,catolic,musulman,hinduist,iudaism,baptist,penticostal,iehovist,mormon etc
  -TOATE religiile lumii sunt FALSE.
  -Dacă exista vreun dumnezeu !! acesta nu a construit vreo biserică…
  ci galaxii,stele,planete,forme de viată etc
  -După mintea preotilor, conceptul de dumnezeu trebuie impus…nu ! astfel acestia se cred mai presus ca dumnezeu…care nu impune si nu e vanitos.
  -Biserica-religia organizată vă indepărtează de REALITATE
  -Biserica= propagandă,sugestii,etichetare,conditionare,control psihic,tipar,traditie
  -Cică tradiția ortodoxă face parte din ființa noastră națională…este total fals,deoarece
  crestinsmul provine din iudaism,ori noi nu suntem evrei,deci este o credintă importată
  improprie nouă ca indivizi sau popor,la fel si sărbatorile religioase gen paște,rusalii,boboteaza
  sfinti evrei ioan,petru,pavel,matei,andrei, etc toate acestea fac parte din istoria evreilor
  acest import de credinte traditii denotă lipsa de identitate a unui popor,demnitate,personalitate.
  -Scoala trebuie să-i ajute pe elevi să îsi descopere VOCATIILE, APTITUDINILE, ABILITĂTILE
  -Viitorul copiilor este educatia si nu indoctrinarea,bigotismul.

 8. dorina says:

  Copilul, poate, nu va ajunge in iad, dar tu ai toate sansele daca nu-i oferi niciun pic de educatie crestina (ducandu-l la biserica si inscriindu- l la orele de religie). Ca dovada, iti recomand sa citesti sau sa asculti marturia Gloriei Polo ( un medic stomatolog care a fost in moarte clinica si a fost judecata de Dumnezeu). Mama mea n-a fost nici pe departe perfecta, dar a facut ce era mai important: m- a educat in spirit crestin. Ma voi ruga pt voi din inima.

  • adrian says:

   Eu am cu totul și cu totul altă părere. Am văzut oameni care merg la biserică regulat și sunt niște nemernici în viața de zi cu zi și oameni pur și simplu buni care nu mergeau la biserică. Care o să ajungă în iad și care în rai (nu mai vorbesc despre faptul că eu nu cred că există iad). Oricum, o rugăciune în plus nu are cum să facă rău așa că – mulțumesc… :-) .

 9. dorina says:

  Sunt oameni buni in ambele tabere, dar a fi un bun crestin presupune mult mai mult: sa respecti poruncile lui Dumnezeu si ale bisericii si sa posezi virtutile teologale: speranta, credinta si dragostea fata de Dumnezeu si fata de oameni. Una dintre porunci iti cere sa il cinstesti pe Dumnezeu mergand la biserica. E adevarat ca si unii dintre oamenii bisericii vor ajunge in iad, dar tu nu vei fi judecat decat prin raportare la Iisus si nu cred ca invatatura lui Isus are ceva gresit.
  Cred ca, daca esti sincer in relatia cu Dumnezeu, te va chema in biserica, pt ca acolo te poti intalni cu el si, poate vei invata sa-i accepti si pe cei mai slabi de acolo. Daca nu-i vei acorda copilului educatie crestina, vei fi judecat de doua ori, pentru ca e posibil sa nu se mantuiasca din cauza ta. Dumnezeu sa va ajute!

Comenteaza