newsletter rss
Reevolutie – putin altfel
valoare
Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară - Niccolo Machiavelii
Inscrie-te Login

De ce ora de educație sexuală este la fel de nefolositoare ca cea de religie

October 2nd, 2015 | Categorii: Blog, Home items, Uncategorized | adrian | Comenteaza

Sunt unul dintre cei care și-a retras copiii de la ora de religie, detalii aici. Acum a apărut ideea orei de educație sexuală și, odată cu această idee, o luptă fără noimă între două grupuri care am mai găsit o minge cu care să se joace. Realitatea este că și ora de religie și cea de educație sexuală au aceleași probleme în România:

  • cine le predă
  • momentul în care se predă
  • cât timp se predă.

Să le luăm pe rând, să presupunem că va exista o oră de educație sexuală în școli, nu cred că vorbim despre un cadru didactic dedicat acestor ore așa încât aceste ore trebuie ținte de învățători sau diriginți. Vorbim despre niște oameni care trăiesc în România și care au aceleași probleme pe care le are marea majoritate a adulților români: e rușine să vorbim despre sex. Cum anume vor gestiona acești oameni situația? Cel mai bun ar fi un sondaj printre învățătorii și profesorii care ar trebui să predea ora de educație sexuală și să vedem câți dintre ei au copii și cât le-au vorbit copiilor lor despre sex. Așadar, nu cred că dacă s-ar introduce ora de educație sexuală ar avea cine să o predea într-un mod adecvat, trebuie o perioadă în care să pregătești cadrele didactice pentru această oră și nu cred că se va întâmpla peste noapte. Eu nu mi-aș lăsa copiii la ora de educație sexuală cu o persoană despre care nu știu dacă poate să spună pulă fără să roșească.

Așa cum cred că este o demență să predai 13 ani religia câte o oră pe săptămână la fel mi se pare și că a preda educația sexuală într-un mod repetitiv este o prostie fără seamăn. Nu știu în ce măsură este vreun învățător pregătit să spună în fața a 30 de copii mai mici de 10 ani cum se fac copiii (nu că n-ar știi) și să răspundă întrebărilor inevitabile. Nu știu cum gestionează un profesor diferențele dintre ce li se spune acasă și ce vrea să predea în clasă. Părinții sunt primii responsabili de educația sexuală a copiilor și cred că până la 8-10 ani ei sunt cei care trebuie să gestioneze situația asta. După clasa a 5-a există ore de dirigenție în care se poate vorbi despre educația sexuală, dar din nou, cine va face asta?Trebuie o adecvare a ceea ce se spune, nu poți să te duci să le spui copiilor că oamenii fac sex ca și când le-ai spune că 1+1 fac doi, să fim serioși, e nevoie de psihologie, de inteligență și delicatețe când aduci într-o clasă discuția despre menstruație, unele fete or să fie luate în râs de băieți (care sunt convins că nu înțeleg foarte bine la 12 ani ce e aia menstruație).

Apoi cât timp se predă educația sexuală, cred că o oră pe lună începând cu clasa a v-a este mai mult decât suficientă, să fim serioși, nu intrăm în detalii despre viața sexuală, nu o să le predăm poziții de făcut sex ci că:

nu e rușine să faci sex, este chiar recomandat de la un moment dat;

sexul neprotejat duce la multe probleme: boli și sarcini nedorite;

orice om face sex și că asta presupune niște situații fizice și psihice diferite de starea pe care o ai când rezolvi o problemă la fizică sau îl corectezi pe unul care a greșit o exprimare în limba română.

Și mai e ceva, România are 19 milioane de locuitori, sunt câteva enclave de pseudo-civilizație (orașele, în general), cred că primii care ar avea ceva de comentat pe tema orei de educație sexuală ar fi părinții care s-ar simți jenați în fața copiilor (o chestie prostească dar cât se poate de reală în România).

Am doi copii, o fetiță de 7 ani și un băiat de 9 ani, amândoi știu cum se fac copiii, cum se nasc. Fetița știe că la un moment dat o să-i curgă sânge și că asta nu e deloc rău ci înseamnă că a crescut. Știe ce e un tampon. Nu cred că la școală este vreun profesor în măsură să le explice mai bine copiilor mei care-i treaba cu sexul.

Nu sunt împotriva orei de educație sexuală ca principiu dar în România de azi eu nu o să-mi las copiii la ora de educație sexuală așa cum nu i-am lăsat nici la ora de religie pentru că sistemul educațional din România nu e în stare să gestioneze asemenea ore, este mult prea înapoiat și nici nu dă semne că s-ar face bine.

Comenteaza