newsletter rss
Reevolutie – putin altfel
valoare
Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară - Niccolo Machiavelii
Inscrie-te Login

Mica Reevoluţie

January 24th, 2012 | Categorii: Blog, Home items, Uncategorized | adrian | Comenteaza

În momentul în care am decis să lansez siteul Reevoluţie aveam în minte câteva lucruri care trebuie să se întâmple pentru a avea o Reevoluţie. O mică Reevoluţie ar fi modificarea modului în care votăm şi a competiţiei dintre politicieni. O să prezint mecanismul pe scurt şi o să revin asupra modului în care văd eu că trebuie pusă în practică această idee.

Să începem cu prezenţa la vot, aceasta scade de la un scrutin la altul (cred că excepţie a făcut anul 2009 când lumea a ieşit la vot mai degrabă să voteze împotriva lui Geoană sau a lui Băsescu). O scurtă istorie a procesului electoral în România găsiţi aici iar o centralizare foarte precisă găsiţi aici.

În concluzie, suntem conduşi de o masă de politicieni care obţin, împreună, între 50 şi 60% din voturi ceea ce înseamnă că, şi dacă un singur partid sau alianţă ar obţine majoritatea, suntem conduşi de votul unei „majorităţi” de maxim 30%. Ce facem cu cei peste 40% dintre oamenii cu drept de vot? De cele mai mult ori sunt puşi la zid că nu au atitudine civică însă lucrurile sunt departe de a fi adevărate. Sunt convins că o parte din cei care nu merg la vot sunt dezinteresaţi dar o altă parte nu au ce vota. Şi să revenim acestui aspect: NU AU CE VOTA. Cum se reflectă în rezultatul alegerilor faptul că eu nu am ce vota, că eu nu cred că cei care sunt pe liste sunt potriviţi pentru a mă conduce? Raspunsul: în niciun fel. Concluzia mea este că suntem conduşi de grupuri care obţin cu greu 30% din voturile tuturor celor cu drept de vot dar nu sunt „ascultaţi” cei care nu au ce vota dar care pot reprezenta un număr mai mare decât cei are au votat în favoarea celor care se constituie ca şi câştigători ai alegerilor.

Să revenim la mica Reevoluţie pe care o propun.

Aşadar, iată paşii:

  • Votul să devină obligatoriu
  • Pe lângă posibilitatea de a vota un partid, un candidat, o alianţă, etc. să existe posiblitatea de a „vota” că niciunul din ei nu este suficient de bun.
  • Vor exista două majorităţi, cea care spune dacă grupul ales este valid (adică toate partidele, candidaţii, etc. au obţinut sau nu validarea din partea alegătorilor, cu alte cuvinte, dacă peste 50% din votanţi au ales că partidele sunt „legitime”) şi majoritatea care spune cu câte procente grupul „legitim” câştigă alegerile. De exemplu: În cirscumscripţia X candidează Ponta din partea PSD, Antonescu din partea PNL şi Elena Udrea din partea PDL. 60% din oameni aleg că reprezentanţii acest partide, şi deci partidele respective, nu sunt legimi în acea circumscripţie şi atunci niciunul dintre candidaţi nu intră în Parlament. Pe de altă parte în circuscripţia Y candidează, să zicem: Gheorghe Hagi, Adrian Năstase şi Traian Băsescu iar rezultatele ar fi: 65% dintre votanţi pun ştampila pe un candidat (indiferent care) iar 35% spun că nu sunt legitimi. Vă dau exemplu exagerat cu Hagi pentru că, probabil, din cei 65% care au validat grupul de candidaţi peste 75% ar vota cu Hagi. Ce se obţine: excluderea politicienilor care nu au o imagine şi conduite bune şi accesul în Parlament a unor oameni de calitate pe care partidele sunt nevoite să le promoveze pentru a obţine „legitimitate”. Exemplul cu Hagi este forţat pentru a scoate în evidenţă faptul că două personaje cu imagine proastă (Adrian Năstase şi Traian Băsescu) pot fi salvate de un personaj cu imagine bună dar că această salvare poate să fie o armă care se poate îndrepta împotriva lui Adrian Năstase şi Traian Băsescu (în cazul de faţă) pentru că ei nu ar câştiga un loc în parlament. Repet, exemplul este unul cât se poate de exagerat pentru a înţelege sistemul.

În concluzie, un asemenea sistem ar scoate la lumină nişte personaje de calitate promovate chiar de partide pentru că altfel ar risca să rămână în afara Paralamentului iar fiecare partid ar fi nevoit să aibă candidaţi apreciaţi pentru a intra în competiţie cu celelalte partide.

Sunt convis că dacă în acest moment ar avea loc un scrutin care să funcţioneze după acest sistem dar cu personajele actuale am rămâne cu parlamentul gol (iar despre acest risc şi cum se rezolvă el o să scriu altă dată).

Va urma…

Comenteaza