newsletter rss
Reevolutie – putin altfel
valoare
Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară - Niccolo Machiavelii
Inscrie-te Login

mykoolio.com versus evaluaredigitala.ro

February 4th, 2016 | Categorii: Blog, Home items, Uncategorized | adrian | Comenteaza

„Bună ziua, sunt Ioan Romeo Valentin de la mykoolio, am primit mesajul dumneavoastră și v-am contactat pentru a discuta.” Așa a început convorbirea telefonică de peste jumătate de oră pe care am avut-o cu Romeo aseară.

Acum trei zile am intrat pe www.mykoolio.com și am dat un feedback, în esență le spuneam că: site-ul arată bine, ideea este bună, punerea în practică este iarăși bună iar la designul cursurilor mai trebuie lucrat, în același timp mi-am arătat disponibilitatea pentru discuții.

În aceeași seară i-am trimis un email bunului meu prieten de la Godmother, care a lansat acum trei luni http://www.evaluaredigitala.ro/, spunându-i despre mykoolio.com. Toate astea au venit după o discuție cu cineva de la buzzle.ro, care mă invitase să vorbim despre cum putem crește piața de e-learning.

Am ieșit disperat de la discuția cu reprezentantul buzzle pentru că persoana cu care m-am întâlnit n-avea nici cea mai mică idee despre ce înseamnă o platformă e-learning, cine sunt jucătorii în acest domeniu, studii, etc. așa încât, după o oră, ne-am despărțit urându-ne reciproc, ea pe mine pentru că i-am spus foarte clar că nu mi se pare firesc să pornești la drum într-un domeniu despre care nu știi nimic și nici nu faci vreun efort să înveți, iar eu pe ea deoarece mi-a irosit timpul.

Este evident ce cred despre buzzle.ro, rămâne să evaluez cele două site-uri dedicate copiilor.

Dacă la început am crezut că cele două site-uri se concurează, am realizat că nu e deloc așa, au un public complet diferit. Mykoolio are o abordare copilărească, plăcută până la un moment dat (nu cred că va avea același impact la elevii de clasa a VII sau a VIII-a), este vorba de un extraterestru care are nevoie de copii să-l ajute într-o misiune de strângere de neuroni. Un părinte își poate face cont și le poate face și copiilor conturi separate. Odată intrat în platformă sunt disponibile lecțiile realizate după programa școlară pentru toate clasele, de la I-a la a VIII-a. Din punct de vedere tehnic, în spate este Moodle (cea mai cunoscută platformă LMS open source) și trebuie să recunosc că n-am văzut nicăieri în altă parte o utilizarea atât de inteligentă a acestei platforme. Lecțiile și exercițiile sunt realizate cu Articulate (o aplicație de realizat cursuri online).

Dacă pentru utilizarea moodle, mykoolio are un mare 10 de la mine, la crearea lecțiilor cu Articulate se vede o mână de începător (cu potențial, dar tot începător). Mă refer aici strict la modul de realizare a lecțiilor și nu la conținutul în sine (care este bine structurat). Fereastra de curs este o tablă verde, ca pe vremea în care eram eu elev, și pe ea se derulează informațiile, eficient și simplu (cam prea simplu) dar cam frustrant la exerciții. Eu știu cum se folosesc aceste cursuri dar pentru copii poate să fie enervant, trebuie explicat mai bine cum se folosesc testele.

Discuția cu Romeo a fost lămuritoare pentru mine și am înțeles ce vor să facă cu această platformă; merg pe ideea de a „ridica” elevii din nota 7 și de a-i ajuta pe părinții care sunt disperați de haosul din manuale și au nevoie să înțeleagă lecția pe care o fac copiii în clasă în 4-5 minute.

Platforma asta are potențial, prevăd un succes, dacă nu vor devia spre chestii fără legătură cu subiectul. Aș face modificări la lecții, în termeni de design, iar la teste mai trebuie lucrat puțin la ușurința în utilizare, Articulate are foarte multe posibilități și o pot face.

Mi-ar fi plăcut să văd niște personaje ca pe www.brainpop.com, siteul care trebuie să fie un model pentru oricine vrea să facă lecții pentru copii și pe care-l știu de peste 7 ani, de când îl distram pe Andrei la filmulețele cu Tim și Moby. Poate pentru clasele mai mari vor regândi povestea, vor face ceva mai adecvat preocupărilor celor de 12-15 ani.

www.evaluaredigitala.ro a apărut cu două luni înainte lui mykoolio și mi se pare interesant că ambele platforme au folosit același design, apare până și același personaj în imaginile de pe prima pagină. Sunt convins că este o coincidență, dar una fericită, pentru că, de fapt, cine vrea să facă un lucru de calitate ajunge la aceleași concluzii.

Sunt mai apropiat de Evaluare Digitală pentru că simt că fac parte din targetul lor. Așa cum spuneam la început, cele două platforme sunt complementare, pe prima se învață iar pe Evaluare Digitală se testează copii. Și aici se creează un cont de părinte după care se pot adăuga copii, doar că nu există lecții ci doar teste, foarte bine structurate. Pentru un părinte care vrea să-și evalueze copilul, Evaluare Digitală este un instrument foarte bun și-l recomand. Există un tip de întrebare la care se răspunde mai greu (o funcționare ușor deficitară, dar gestionabilă) și am găsit o întrebare care putea fi interpretată (Andrei n-a răspuns corect la ea).

Pe de altă parte, problemele mi se par foarte bune pentru că, poți cu un enunț, să treci prin multe situații și să-l pui pe copil să gândească, nota 10 pentru acest aspect. Ce mi-a mai plăcut foarte mult este că, sub anumite întrebări, există niște explicații folositoare.

Evaluare Digitală se adresează părinților care cred că au niște copii pregătiți și vor să îi evalueze și să intre într-o competiție (folositoare) cu alți copii. Sper ca, după ce se termină actuala campanie, să pornească la drum cu alta.

Îmi place să văd că investițiile unor privați aduc pe piață ceea ce trebuia adus de cei care au tocat sute de milioane de euro din buzunarele noastre și n-au realizat nimic (mă refer aici în primul rând la Siveco, o companie pe care o disprețuiesc pentru nesimțirea cu care fură și pentru incompetența de care dă dovadă). Cu o sumă de 1000 de ori mai mică decât cea tocată de Siveco se pot crea lucruri mult mai eficiente, mykoolio și Evaluare Digitală sunt cel mai bun exemplu.

Ca părinte voi apela la ambele platforme, mykoolio pentru mine, să mă pun la punct cu lecțiile din programa școlară, iar la Evaluare Digitală pentru a-i pune pe copii să dea testele (am avut o rundă de teste cu copiii mei și le-a plăcut, iar mie mi-a oferit o imagine a ceea ce știu Andrei și Ioana).

Comenteaza