newsletter rss
Reevolutie – putin altfel
valoare
Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară - Niccolo Machiavelii
Inscrie-te Login

Spitale și școli versus biserici

May 13th, 2016 | Categorii: Blog, Home items, Uncategorized | adrian | Comenteaza

N-am mai fost de mult prin zona Marriott dar săptămâna trecută fost și am remarcat Catedrala Mântuirii Neamului, se lucrează de zor, înțeleg că o să aibă lifturi și locuri de parcare și spațiu pentru enoriași și chiar un spital. Minunat! Eu n-am mai intrat în biserică de peste un an și jumătate, de la un botez. N-am simțit nevoia, am acasă o cutie mică din lemn și îl țin acolo, captiv, pe Dumnezeu.

Lumea se ceartă în continuare, iarăși nu mai e loc de o altă opinie în afară de cea pro sau contra. Conflictul, din ce în ce mai violent și dintr-o parte și dintr-alta, (ciudat din partea unor buni creștini care se presupune că-și iubesc aproapele pentru că de la „nemernicii” ăia de atei nu te poți aștepta de la altceva, dacă tot n-au Dumnezeu). Nu toți se luptă, însă, Remus (Cernea) și Mihai (Neamțu) discutau destul de civilizat într-o emisiune dar par, mai degrabă, excepțiile.

Câte școli și câte spitale s-ar fi construit cu banii dați pentru Catedrală? Multe, îndrăznesc să spere cei care sunt împotriva sediului dumnezeului BOR (care o mai fi și acest dumnezeu pentru că, sigur, nu e ăla în care cred eu). Niciuna, răspund în cor cei care vor o biserică și mai mare și mai frumoasă, pentru că bani au fost și pentru alea și s-au furat, acum e momentul să ne mai facem și noi damblalele.

Realitatea românească este că:

BOR este cea mai eficientă organizație economică din România, și nu o spun peiorativ, nicio altă organizație nu a reușit să construiască atât cât a construit BOR, să își reabiliteze sediile așa cum a făcut BOR, practic, mai sunt doar câteva biserici jerpelite, mai toate sunt renovate și dotate cu aparatură audio impresionantă (cel puțin cele două biserici între care locuiesc au niște sisteme care ar rivaliza cu sonorizarea unui concert pe stadion, așa cred eu la cum se aude dimineața la mine acasă deși eu n-am cerut slujbă la pachet).

BOR are cei mai devotați angajați, este organizația de la care pleacă cei mai puțin oameni. BOR a reușit să le dea tuturor absolvenților de Teologie o pâine, a umplut școlile cu ei.

În România s-ar fi furat toți banii publici pe care BOR îi folosește la construcția Catedralei așa încât, într-adevăr, de banii ăia nu am fi văzut niciun spital nou sau vreo școală renovată.

Cu toate astea, ideea că eu plătesc pentru o construcție pe care nu intenționez să o vizitez, mă enervează teribil. Da, veți spune că sunt mulți care n-ar fi vrut să plătească nici pentru stadion și, cu toate astea s-a făcut. În paranteză fie spus, vă dați seama ce stadion am fi avut dacă s-ar fi putut face și slujbe acolo, așa avem o replică ieftină a unui stadion din Germania. Ceea ce nu înțeleg cei care vin cu aceste argumente este că România este un stat laic, toate cheltuielile publice sunt făcute de instituții pe care, cumva, le controlez cu ajutorul votului și cărora le-am dat „acceptul” să facă niște lucruri. Biserica este o instituție în afara aparatului de stat, așa cum este orice altă entitate privată. Dacă eu vreau să construiesc o clădire de 400 de milioane de euro pentru ajutorarea nevoiașilor credeți că voi primi vreun ban? Nu, evident! Dacă vreun primar mi-ar da acești bani am sfârși amândoi, pe bună dreptate, la pușcărie. În iunie mă duc să votez un nou primar care poate o să cheltuiască banii cu folos sau nu, dar peste 4 ani am posibilitatea să îmi spun părerea, în cazul BOR nu pot face asta, ei vor să cheltuiască bani publici ca o instituție de stat dar să funcționeze ca o instituție privată (așa cum, de fapt, este). La stadion există chirie care intră în conturile Primăriei (cel puțin așa ar trebui), deci vorbim și de un soi de investiție, pe când, la Catedrală se dau bani așa, d-aiurea, ca să își mai spele din păcate, speră ei, politicienii.

Nu construcția în sine mă deranjează ci influența pe care BOR o exercită pentru a stoarce bani publici, o face metodic, fără nicio mustrare de conștiință dar, recunosc, eficient. Poate credincioșii (cei adevărați nu cei ca mine care se gândesc la un Dumnezeu greșit și prost pentru că nu știe să se înfurie și să pedepsească deloc față de cel adevărat care te plesnește peste palme și dacă ai scos limba la cineva când erai mic) au nevoie de o asemenea catedrală, poate chiar una mai mare, foarte bine, să o construiască dar să o facă din banii lor împreună cu BOR și fără să ia din bani publici la care am contribuit și eu, niște atei, câțiva musulmani, catolici, evrei și alte confesiuni.

Da, banii mei se fură, mă enervează și asta foarte tare, dar ăsta nu e un motiv să se scurgă către BOR și către o clădire fără nicio utilitate pentru mine. Nu știu câte spitale sau școli s-ar fi construit, n-are nicio importanță, știu că BOR nu are niciun drept să se folosească de bani publici iar ceea ce face este imoral.

Comenteaza