newsletter rss
Reevolutie – putin altfel
valoare
Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară - Niccolo Machiavelii
Inscrie-te Login

Urania Cremene – prin ochii tatălui… :-)

October 14th, 2015 | Categorii: Blog, Home items, Uncategorized | adrian | Un comentariu

Sunt în admirația siteului http://www.allaboutparenting.ro/. Ei, cum e să spună un tată că e în admirația unui site pe care apare Urania Creme … :-) ? Admir modelul de business, mi se pare, de departe, cel mai bun exemplu de cum a fost transformat un curs care se ținea de regulă în sală într-un curs e-learning (deformație profesională … :-) ). Site-ul este făcut ca la carte pentru cei 90% dintre părinții pentru care vorbește Urania Cremene, repet, este extrem de bine făcut. Iar prețul, ei bine prețul …. este pus cu rigla și argumentat exemplar. Calitatea filmărilor este excelentă, iar modul în care se livrează primele trei module este foarte bine gândit.

M-am înscris pe site, am primit acces la primul video. E clar, nu mă număr printre cei 90% ceea ce nu e nici bine nici rău și, totuși, e de preferat să urmăresc înregistrările nu pentru că vreau să găsesc nod în papură ci pentru că mă interesează subiectul și vreau să-mi dau cu părerea (câțiva prietenii se pleznesc cu palma peste ochi în rândurile din spate: „Iar începe ăsta ….”).

Prima reacție a fost să mă dau puțin în spate, am crezut că o să mă lovească Urania Cremene cu mâinile atât de mult întinse în față și de atât de multe ori. Știu, e bine să gesticulezi, dar deja e prea mult. Am urmărit și celelalte materiale video, se repetă un tipar, sunt câteva mișcări învățate ca la balet, nu foarte multe. Nu fac comparații, dar Ceaușescu dădea natural din mână, iar Barak Obama poate să fie un model de cum înveți să folosești gesticulația pentru a spune ceva. La Urania Cremene totul este învățat, învățat destul de bine, dar nu e pus întotdeauna în context, toată învârtirea aia de mâini mă bulversează complet.

Ceea ce spune este corect, nici revelator, nici prostesc, este corect și apreciez că nu sare calul cu diverse lucruri. Mă ucide exprimarea: „ai noștri copii”, e un tic verbal care mă scoate din sărite.

Mai jos iată notele:

Modelul de business – nota 10;

Site-ul – nota 8 (seamănă puțin cu modelul de vânzare de cărți d-alea minune, dar funcționează);

Prețul – nota 10;

Calitatea tehnică a materialului video și prelucrarea – Nota 8 (ar face bine să mai aibă o cameră la care să se mai întoarcă din când în când, o schimbare de decor când se schimbă unghiul de filmare, să pară că pe un perete e și tabloul desenat de copil la grădiniță).

Gesticulația – nota 4. E bine să dai din mâini când vorbești, dar dacă gura spune: „Să ne apropiem de ai noștri copii … :-P ” și mâinile se învârt ca o moară de vânt, am o problemă.

Exprimările – nota 7. Ca la trainingul de vânzări sau de time management sau de six sigma sau de … orice altceva. Ticuri verbale exact pe lucrurile importante: „ai noștri copii”.

Informațiile – nota 8. Urania Cremene este foarte bine documentată, pune cap la cap destul de bine ceea ce a citit și se vede că s-a pregătit. Standardul este foarte bun și îl ajută pe părinte. Sunt la nivel de bun simț și de „valoare” (ca să folosesc iarăși exprimare de training foarte bine gândit). Am văzut doar 3 materiale video, în acest moment nota 8 este un compliment pentru cineva care predă niște noțiuni.

Contextul – nota 3. Urania Cremene nu mă convinge ca părinte, explică foarte bine ce și-a propus să explice, sunt convins că este 100% bine intenționată și că a făcut un business din ceva ce-i place, dar lipsește ceva… tatăl. În 3 materiale video n-am auzit nimic despre ai doilea părinte, nu l-am văzut pe tatăl copilului ei să vină să-mi confirme faptul că el este implicat în creșterea copilului lor, că pe el l-a convins primul, că un copil se crește în doi și că fiecare are un rol. Nu-mi place că trebuie să mă gândesc că „ai mei copii” trebuie crescuți să fie siguri pe ei și viitori lideri, că trebuie să aplic niște reguli ca să creez „roboțelul” de mâine care este un monument de certitudini.

Sunt lucruri pe care Urania Cremene le explică și care îmi sunt de folos, apreciez efortul ei, dar nu vibrez la ceea ce spune, nu mă câștigă, totul e mecanic, e ca o lecție de tenis la care dai în mingea aia la nesfârșit până când îți perfecționezi tehnica, dar nu simți jocul, nu îl înțelegi și nu pui în valoare imperfecțiunile care fac jocul atât de frumos.

Noi suntem doi părinți acasă și avem doi copii, foarte diferiți unul de celălalt, facem greșeli cu nemiluita, avem nopți nedormite din cauza sentimentului că n-am făcut bine ceva, că am spus ceva care îi va marca pe copii, că ei nu dorm bine din cauza vreunei probleme pe care noi n-am descoperit-o. Fiecare are rolul lui, facem multe lucruri bune împreună și ne certăm câteodată din cauza modului în care am acționat cu copiii. Andrei și Ioana sunt mici miniaturi ale noastre într-o oarecare proporție și sunt ei în rest. Nu mă interesează să fie lideri, siguri pe ei sau să ne comportăm „corect” de fiecare dată. Vreau să văd emoție, să-l văd pe copil că plânge când eu am făcut o greșeală și că vine și-mi spune că l-a deranjat atitudinea mea sau că i-am plăcut când am făcut ceva în raport cu el/ea. Vreau să mă simt bine lângă copiii mei, să fiu eu și să își aducă aminte de mama și de tata ca de niște oameni nu ca de niște „manageri” care aplicau niște reguli de parenting.

Am văzut însă prea mulți părinți cărora le-ar fi mai bine să se ducă la cursul Uraniei Cremene și nu pot decât să o recomand celor care au nevoie să procedeze… mai ca la carte.

Comentarii

  1. andreescu says:

    Nu stiu cine a scris articolul, dar e foarte bine punctat. Felicitari persoanei care a facut-o. Sincer, sincer domnul/doamna (ca nu vad numele) mi-a deschis mintea. Sigur ca da, copilul nu e un robotel caruia sa ii aplici reguli, e un om in formare…UN OM. Articolul e bine punctat…Bravo!

Comenteaza