newsletter rss
Reevolutie – putin altfel
valoare
Prima metodă prin care estimezi inteligenţa unui conducător este aceea de a vedea ce fel de oameni îl înconjoară - Niccolo Machiavelii
Inscrie-te Login

Vaccin împotriva prostiei … există?

February 17th, 2015 | Categorii: Blog, Home items, Uncategorized | adrian | Un comentariu

Incredibil, fără precedent, așa ceva n-ați mai văzut … există teroriști în România. Vestea proastă este că, se pare, aproape toată nația s-a transformat în grupuri de fundamentaliști teroriști. Toate discuțiile se poartă cu argumentul: tu ești un prost că nu faci ca mine, dacă nu faci ca mine e rău și o să fac totul să iau măsuri. În acest plăcut mediu propice dialogului, să vorbim astăzi despre vaccin.

Există două tabere mari și late (ambele fundamentaliste și ambele foarte virulente), unii susțin că trebuie vaccinați copiii alții că nu. Ce mi se pare interesant este că până și Vlad Mixich (pe care îl apreciez sincer) a reușit „performanța” să lase impresia că tot valul anti-vaccin vine ca urmare a unei „cărți obscure” care se vinde prin magazinele bisericii (tehnicile de manipulare sunt la ele acasă peste tot).

Pe de altă parte, ceilalți, acuză că totul este o făcătură a companiilor farmaceutice care ar câștiga o grămadă de bani de pe urma noastră (îi poți contrazice când vezi profiturile acestor companii?). Așadar, o luptă cum rar am mai văzut pe un subiect.

Mai grav este că nimeni nu mai ascultă și alte argumente și opinii. Bunăoară eu spun așa: nu am ceva împotriva vaccinurilor, dar îmi pun problema dacă este necesar să eradicăm toate bolile. Dacă ar exista un vaccin anti-SIDA probabil că aș fi printre cei care l-ar face și aș putea continua lista cu o serie de boli grave în urma cărora rata de deces este una foarte mare și pentru care vaccinul este necesar.

Dar discuția nu a plecat de la vaccinuri în general ci de la cel ROR, în particular și, pentru că e distractiv să mutăm atenția de la o problemă punctuală pe una generală ca să iasă războiul mai mare, lumea a început să discute despre vaccinuri în general. Aflu, cu surprindere, că dacă refuz să-mi vaccinez copilul împotriva rujeolei, rubeolei și a oreionului sunt un părinte denaturat și iresponsabil. Ce mi se pare mie mai interesant este că aceste acuze vin de la unii care își hrănesc copiii la restaurantele Fast Food. Adică, iresponsabilul sunt eu care nu refuz vaccinare în general ci doar pentru anumite boli absolut banale, dar este un părinte model cel care își vaccinează copilul și-l îndoapă cu zahăr și cola. Ridicolul situației este imens.

De asemenea, eu care nu sunt d-acord să-mi vaccinez copilul pentru cele trei boli amintite mai sus, sunt acuzat că pun comunitatea în pericol. Care comunitate, fraților? Aia care este vaccinată și, deci, imunizată împotriva bolii sau pe aia care a refuzat vaccinul și și-a asumat că ar putea să facă, bolile astea? Nu mi-e clar în ce fel funcționez eu ca pericol.

Mai apoi se vine cu argumentul că oreionul provoacă infertilitate le bărbați, când eram mic și am avut oreion toată lumea era foarte atentă cu tratarea bolii pentru că „ar putea să îți strice ouțele” așa cum îmi spuneau de la cel mai bătrân până la cel mai tânăr reprezentant al familie, deci, se cunoaște riscul de multă vreme iar oamenii responsabili știu că boala trebuie tratată corect, dar e tratabilă oameni buni.

Pe de altă parte aud cifre aiuristice cum că jumătate dintre cei care au avut oreion sunt infertili. Păi doar de la oreion sau li s-a întâmplat și de la tras la măsea și de la țigări? N-ar fi bine decă am avea toate datele? Are cineva un asemenea studiu? Nu de alta, dar în universul copilăriei mele, dintre cei 15 băieți de pe stradă care au avut oreion nu e niciunul infertil (toți au copii). Ok, știu că nu e o cercetare științifică dar e o observație de bun simț, trebuie să recunoașteți.

Văd statistici cu decesele cauzate de bolile cu pricina, 6 persoane la 15.000 de bolnavi. Dacă tratăm lucruri strict pe cifre această rată este una mică față de alte situații. Și aș vrea să ne limităm doar la cifre și nu la argumentele cum că dacă ți se întâmplă ție atunci să te vedem. Dacă vreți să vorbim de pericole atunci trebuie să știți că riscul de a muri într-un accident de mașină în România este 1 la 10.000 de oameni (atenție, nu la șoferi, pentru că dacă ar fi la șoferi atunci ajungem la rata de mortalitate cauzată de una dintre cele trei boli).

Și, la final, încă o statistică documentată și rezultată în urma unor cercetări științifice:

Primele trei cauze ale deceselor în SUA sunt:

  • Bolile de inimă
  • Cancerul
  • Și, supriză, îngrijirea medicală (adică acea zonă care-mi spune mie să-mi vaccinez copilul).

Comentarii

  1. gigi says:

    Legat de dl Mixich si insistentele sale articole partinitoare si incomplete despre vaccinare, cu o scurta investigatie puteti afla din ce pozitie scrie autorul. Si veti afla ca are un conflict cel putin moral, daca nu si de interese in cazul vreunui contract de lobby pentru vreo grupare farmaceutica, lant medical sau de ce nu chiar si pentru ministerul sanatatii.

    Dansul are o diploma in medicina, cum singur recunoaste, DAR NU in aceste articole, iar jurnalismul il face “din pasiune” (http://mixich.ro/about/). Simplu, cu Google, veti descoperi ca jurnalismul sau este preocupat intr-o mare masura de conferinte, actiuni si subiecte medicale. Nimic rau in asta! DAR, in momentul in care vii cu o serie de articole, arogandu-ti haina neutra a jurnalistului obiectiv, fara sa precizezi cine esti si ca de fapt scrii in directia convingerii celorlalti cu un tupeu deranjant de autoritar si propagandist, incitant, aici este o incalcare grava a conduitei jurnalistice (jurnalism facut din “pasiune”). Daca o face pe un blog personal, treaba lui, dar nu pe prima pagina a unui site generalist cu mare audienta. (Si nu, faptul ca e trecut la categoria Opinii nu rezolva situatia, este inca o inducere in eroare, o omisiune, prezenta in format mare pe prima pagina a unui site de stiri generale, de incredere).

Comenteaza